Na sprehod v Prešernov gaj, v Globus po knjige, na teraso na kavo

Zaradi sproščanja ukrepov, sprejetih ob epidemiji virusa covid-19, se odpirajo vrata čedalje več ustanov, delovni časi se vračajo v ustaljeni ritem kot pred epidemijo, od danes dalje je za sprehajalce odprt tudi Prešernov gaj. Za povrhu od današnjega dne dalje ne velja več velika požarna ogroženost naravnega okolja.

 

Prešernov gaj je od danes spet odprt, a izključno za sprehajanje in ogled obeležij oziroma spomenikov, ne pa za druženje več oseb. Slednje namreč prepoveduje Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi na javnih shodih in javnih prireditvah ter drugih dogodkih na javnih krajih v Republiki Sloveniji.

Gibanje, dostop in zadrževanje v javnih parkih ali na drugih sprehajalnih površinah so dovoljeni za posameznike, člane ožje družine oziroma skupnega gospodinjstva ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. Kranjski kulturni spomenik v času razglašene epidemije tako ni namenjen za posedanje, temveč za obisk in sprehod, zato bodo klopi zavarovane s trakom. Zaradi zamejevanja morebitne okužbe z virusom pa bodo redno razkuževali tudi kljuke na vhodnih vratih.

 

Javni pitniki spet delujejo

 

Od danes dalje znova delujejo javni pitniki, ki so bili zaradi epidemije začasno zaprti. Nahajajo se na Trubarjevem in Slovenskem trgu, ob sprehajalni poti okoli Brda pri vhodu v center Nogometne zveze Slovenije, ob Zoisovi poti pri KS Predoslje in v pasjem parku na Zlatem polju. Ob tem je smotrno upoštevati priporočila za uporabo pitnikov.

 

Izjema le še nočna dežurna služba

 

Od danes dalje po rednem odpiralnem času delujejo tudi Gorenjske lekarne. Do preklica epidemije ne bo delovala edino nočna dežurna služba v Lekarni Kranj, vendar pa bo dotlej popoldanska izmena podaljšana vse do 22. ure.

 

Kulturne ustanove spet vabijo

 

Z današnjim dnem so postopoma začeli odpirati tudi Mestno knjižnico Kranj (MKK). Najprej so odprli največjo enoto, knjižnico Globus, ki bo zaenkrat odprta vsak delavnik od 10. do 18. ure. V tem času bo možno v pritličju prevzeti vnaprej naročeno gradivo in vrniti že izposojeno. Več informacij na spletni strani MKK.

 

Od danes vabi tudi terasa v Layerjevi hiši in prav tako terase in vrtovi nekaterih drugih lokalov ter kavarn.

 

Z jutrišnjim dnem bo svoja vrata odprl tudi Gorenjski muzej. Odprt bo po ustaljenem urniku kot pred epidemijo, in sicer od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Več informacij na spletni strani GM.

 

Zaradi dežja manjša požarna ogroženost

 

Uprava RS za zaščito in reševanje je z današnjim dnem preklicala razglas velike požarne ogroženosti naravnega okolja, ki je veljal vse od 20. marca 2020 na območju celotne države. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Policija bosta tako prenehala izvajati poostreni nadzor.

 

Naslovna fotografija: Fotomorgana/arhiv ZZTK