Skoči na glavno vsebino
Za medije

Naredite prvi korak

27. 5. 2022

Vse se začne pri posamezniku. Sam živim v energetsko varčni hiši iz trajnostnih materialov, z leseno konstrukcijo. Les je obnovljiv vir z negativnim ogljičnim odtisom in ga je mogoče reciklirati. Perilo peremo z deževnico – in je mimogrede popolnoma enako čisto kot prej – , na strehi imamo sončne celice, vozimo se z električnim avtomobilom. Je večji začetni vložek, a se sčasoma obrestuje. Moji računi za energente so precej nizki. Res je, da v taki hiši živim, ker sem imel srečo, da smo jo lahko delali na novo. Res je tudi, da naša hiša na Bobovku, kjer smo živeli prej, ni tako varčna, ker je starejša in se času njene gradnje še ni upoštevalo današnjih trajnostnih smernic.

 

Ko je Evropska komisija konec aprila razkrila, da je Kranj izbran v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, kar je izjemen dosežek, smo se na Mestni občini Kranj (MOK) še bolj zavedeli, da nas čaka ogromno dela. Veliko korakov smo že naredili, še več jih je pred nami. V teh procesih bomo morali sodelovati vsi: lokalna samouprava, prebivalci, raziskovalne institucije in zasebni sektor.

 

Ne gre zato, da bi to morali delati zaradi misije. To je potrebno v vsakem primeru. Zaskrbljujoči scenariji znanstvenikov, kaj nas čaka, če ne bomo omejili izpustov toplogrednih plinov, so vse bolj odmevni. Višje povprečne temperature, ekstremni vremenski pojavi in spremenjen ritem padavin na planetu bodo vplivali na življenja ljudi. Ker smo bili izbrani med 100 mest, bomo pri tem imeli boljše pogoje za doseg našega cilja, in tudi možnost sofinanciranja določenih aktivnosti.

 

Na MOK že zdaj veliko pozornosti namenjamo razvoju Kranja v trajnostno, zeleno in pametno mesto. Z izvajanjem projekta e-mobilnost prebijamo led. Smo prvi v Sloveniji in med prvimi v Evropi. Občinska uprava in javni zavodi so letos prešli na službene prevoze z nič-emisijskimi vozili. Polnimo jih z energijo, ki jo pridobimo iz sončnih celic na občinski strehi. Postavili smo že 15 novih električnih polnilnic. Kmalu pričakujemo še osem električnih avtobusov. Prvi bo najbrž po Kranju vozil že letos. Zanje smo kot ena prvih občin znatna sredstva pridobili iz Eko sklada, tako da bomo iz občinskega proračuna plačali le 20 odstotkov. Polnilnice za avtobuse v vrednosti približno milijon evrov pa bodo sofinancirane v celoti s strani EU sredstev. A jadra bo treba še bolj razširiti in vključiti celotno skupnost.

 

Od občank in občanov seveda ne moremo pričakovati, da bodo vaši domovi čez noč trajnostni ali da bi si povečevali stroške. Vsak pa lahko začne z majhnimi koraki, po svojih zmožnostih. Za začetek je dobra odločitev hrano kupovati količinsko racionalno, lokalno in sezonsko. Tudi najbolj zdrava voda iz pipe je v Kranju vedno na voljo. Biti zgled mlajšim generacijam nas tudi nič ne stane. Učimo jih trajnostne naravnanosti na zanimiv način, da bodo oblikovali prave vrednote in jih bo to celo navduševalo. Tako, kot so mene v otroštvu navduševali astronavti z Neilom Armstrongom na čelu, da še danes verjamem, da je treba premikati meje mogočega. Potovanje na Luno z Apollom 11 leta 1969 sicer ne moremo označiti za podnebno nevtralno, lahko pa vsaj recikliram legendarne besede glavnega junaka: »To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.«

 

Se vidimo,

Matjaž Rakovec,

vaš župan

 

« Seznam člankov