NIJZ: Pazimo nase in na druge – zdravje je skrb za vse


Obvestilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje


 

V prihajajočem jesensko-zimskem obdobju lahko pričakujemo povišano število različnih respiratornih obolenj. Pri zamejevanju in preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni lahko veliko storimo sami, s tem, da poskrbimo za varno okolje ter zaščito sebe in drugih. Zdravje je namreč skrb za vse.

 

Eno od pomembnih strokovnih priporočil Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS- CoV-2 pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je dosledna uporaba zaščitne maske, ki poleg cepljenja učinkovito preprečuje širjenje virusa SARS-CoV-2.

 

Strokovna priporočila v Fazi 1 priporočajo dosledno uporabo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih (npr. trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane ...), kamor sodi tudi javni prevoz. Dosledna uporaba mask v zaprtih javnih prostorih je še posebej priporočljiva za osebe iz ranljivih skupin prebivalstva, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni (starejši od 60 let, osebe s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi). Nujno pa je nošenje mask v zdravstvenih ustanovah, (posebnih) socialnovarstvenih zavodih in lekarnah, kjer večje število okužb s SARS-CoV-2 predstavlja veliko tveganje za uporabnike oziroma zaposlene in nenazadnje tudi nemoteno delovanje ustanov.

 

Poleg dosledne uporabe mask je pomembno tudi upoštevanje ostalih samozaščitnih ravnanj – vzdrževanje medosebne razdalje, izogibanje dotikanja obraza (oči, nosu in ust), skrb za pravilno umivanje in razkuževanje rok, higiena kihanja in kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov. V primeru suma na okužbo se čim prej testirajmo in ob potrjeni okužbi ostanimo doma. Za vaše sodelovanje in pomoč se vam že vnaprej zahvaljujemo.

 


Obvestilo Zdravstvenega doma Kranj


Cepljenje proti covidu-19 odslej dvakrat tedensko 

 

Zaradi povečanega zanimanja za cepljenje proti koronavirusni okužbi bodo v ZD Kranj v zadnjem tednu septembra organizirali dva cepilna dneva, poleg srede še četrtek, 28. in 29. september, in tako bo tudi v oktobru.

 

- ob sredah: od 13. ure do 15.30

- ob četrtkih: od 10. do 13. ure.

 

Kot poživitveni odmerek bo na voljo tudi najnovejša različica Pfizerjevega cepiva BA4-5, ki »pokriva« trenutno najbolj razširjeno različico virusa covida-19 v Sloveniji, na voljo bo prav tako prilagojeno cepivo Moderne - B1.

 

Za bolj pogoste termine so se v ZD Kranj odločili, ker so preteklo sredo po daljšem obdobju skromne udeležbe zabeležili bistveno večji odziv.

 

Poleg podvojenih terminov tako v zadnjem tednu oktobra, od 26. do 28. oktobra 2022, pripravljajo v kranjski vojašnici v sodelovanju s Slovensko vojsko tri zaporedne dneve množičnega odprtega cepljenja, skupaj s cepljenjem proti sezonski gripi. Dobava cepiva bo namreč šele v drugi polovici meseca.  

Kategorije:
koronavirus aktualno