Od danes bolj pogosto praznjenje smetnjakov

Komunala Kranj z današnjim dnem prehaja na pogostejše intervale pobiranja biorazgradljivih kuhinjskih odpadkov, spremenili pa se bodo tudi nekateri dnevi odvozov.

 

Z današnjim dnem so začeli veljati novi urniki rednega odvoza odpadkov za obdobje april-oktober 2020. Komunala Kranj tako prehaja na pogostejše intervale pobiranja biorazgradljivih kuhinjskih odpadkov, saj takrat začnejo veljati poletni urniki za odvoz odpadkov. Tako se bodo zabojniki za biološke odpadke praznili vsak teden, spremenili pa se bodo tudi nekateri dnevi odvozov. Ker se v dneh, ko se večinoma zadržujemo doma, nabere tudi več odpadkov, kranjska komunala poziva in prosi za dosledno ločevanje odpadkov ter zmanjševanje prostornine embalaži.


Poti do razporeda novih odvozov so sicer naslednje:

- v tiskani obliki: na zadnji strani računov, ki so jih uporabniki prejeli v marcu,
- preko spletne strani (vstop na vstopni strani, zgoraj v orodni vrstici poiščete zavihek Urnik odvoza, vnesete naslov in vidite razpored),
- na portalu za uporabnike Vaši računi preko te povezave,
- na tej povezavi so poleg urnikov objavljene tudi informacije o lokacijah odvozov.

 

Odgovorna poraba hrane

 

V času epidemije so se naše nakupovalne navade spremenile. Trgovine poskušamo obiskovati redkeje, a takrat pogosto nakupimo več izdelkov, tudi hrane, kot običajno. Poskušajmo ravnati racionalno – kupujmo živila z daljšim rokom trajanja, zelenjavo in sadje pa v manjših količinah, saj le to gnije, kar se posledično odraža v polnih zabojnikih.

 

Kako lahko z nekaj z nekaj preprostimi spremembami poskrbimo, da bo med odpadki pristalo manj hrane:

- načrtujmo svoj jedilnik in nakupe,
- izberimo raje živilo z daljšim datumom uporabe in
- poskrbimo za njihovo pravilno shranjevanje ter
- uporabimo ostanke hrane.

 

Zmanjšujmo količino odpadkov v zabojnikih namenjenih biološkim odpadkom. V priročniku, ki je nastal v sklopu pobude Skupaj za boljšo družbo in ga najdete na tej povezavi, je veliko koristnih napotkov s področja odgovorne porabe in ponovne uporabe.