Od jutri manj stroga karantena, zbiranje še vedno prepovedano

Z jutrišnjim dnem bo začel veljati novi vladni odlok, ki je začetek postopnega sproščanja ukrepov in normalizacije življenja. Odlok sicer še nadalje prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča, dopušča pa že nekatere izjeme.

 

Med dovoljenimi izjemami so dostop do trgovin, lekarn, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti ter tudi varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov. Po novem so dovoljene tudi nekatere športne dejavnosti v občini prebivanja  pri katerih ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje ni mogoč stik z drugimi posamezniki, in vzdrževalna ter sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja.  Za slednje je vlada uvedla pisno izjavo za dokazovanje upravičenosti gibanja in zadrževanja na zasebnem zemljišču ali objektu izven občine prebivališča.

 

Podrobneje si lahko o novem odloku preberete na tej povezavi.

 

Patrulje redarstva in policije

 

Medobčinski redarji in policisti, ki nadzorujejo upoštevanje odloka, vsakodnevno opravijo večje število nadzorov in pri tem ugotavljajo posamezne kršitve, ki jih zaznajo sami, ali pa na podlagi prijav. Problematična je zlasti mladina, med kršitvami odloka pa gre najpogosteje za zbiranje večjih skupin ljudi, skupinske športe, vdiranje na zaprta otroška ali športna igrišča, pri čemer nastaja tudi materialna škoda.

 

Občani, ki opazijo kršitve v svojem okolju, jih lahko prijavijo policiji na številko 113. Možnost izrekanja sankcij po Zakonu o varstvu javnega reda in miru imajo v primeru, da posameznik ne spoštuje ustne odredbe, tudi redarji.

 

Z rednimi nadzori bodo sicer policisti in redarji nadaljevali tudi v prihodnje. Zato znova opozarjamo, da se je treba dosledno držati predpisanih ukrepov, če želimo, da se življenje čimprej vrne v običajne tirnice, to je prepoved zbiranja, preprečevanje stikov, ki omogočajo, da se kapljična okužba prenaša, vzdrževanje razdalje z drugimi posamezniki, higiena rok in kašlja.

 

Ob tem se zahvaljujemo vsem tistim občanom, ki se držijo sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije in s tem preprečujejo širjenje virusa.