Od toplih obrokov do kulture

Od ponedeljka dalje bodo v Razdelilnici hrane na Sejmišču znova delili tople obroke, jutri bo odprta mestna tržnica z lokalno pridelano hrano in domačimi izdelki, družine, ki se znajdejo v finančni stiski in si ne morejo zagotoviti živil, pa lahko nemudoma zaprosijo CSD Gorenjska za enkratno denarno pomoč. Tudi kultura živi kljub virusu.

 

Od ponedeljka dalje bo v Razdelilnici hrane na Sejmišču znova na voljo topel obrok. Zaradi koronavirusa je dobavitelj obrokov zaprl kuhinjo, tako da so v teh dneh delili le pakirane obroke, vendar si je vodja razdelilnice Božo Bajt ves teden prizadeval, da znova vzpostavi prejšnji sistem, in to uspešno. »Za naše uporabnike bo spet poskrbljeno tako, kot je treba,« je povedal Božo Bajt. V preteklem tednu so pakirane obroke delili v daljšem časovnem obdobju, da se uporabniki niso srečevali in sploh niso prihajali v prostor. Tak režim bo veljal tudi naprej, le da bo vsak uporabnik za topli obrok dobil posodico za enkratno uporabo, ko so jih priskrbeli v razdelilnici.

 

Čedalje več prostovoljcev

 

Še vedno se na poziv Mestne občine Kranj (MOK) javljajo tudi novi prostovoljci, pripravljeni na dom dostavljati pakete s hrano, nujna zdravila, ali pomagati pri varstvu otrok. Od včeraj je novih še devet, skupno torej že 139.

 

 

Tržnica bo odprta

 

Mestna tržnica pri župnijski cerkvi Sv. Kancijana bo tudi jutri, 28. marca, odprta kot običajno, med 6. in 14. uro. Ker je tržnica na prostem, bo lažje vzdrževati tudi varnostno razdaljo med ponudniki in kupci. Zaradi dodatne preventive bo tudi tokrat razdeljena na dva dela: na lokaciji tržnice bodo naprodaj mesni in sirni izdelki, na prostoru med Prešernovim gledališčem in cerkvijo pa zelenjava in drugi pridelki oziroma izdelki.

 

Takole je bilo prejšnjo soboto na tržnici. Malo manj oblegano, a ljudje zadovoljni. Foto: Komunala Kranj

 

 

 

 

Enkratna denarna pomoč

 

S CSD Gorenjska sporočajo, da lahko družine, ki se znajdejo v finančni stiski in si ne morejo zagotoviti živil, nemudoma zaprosijo CSD Gorenjska za enkratno denarno pomoč. Morajo pa oddati vlogo, in to prek e-pošte, navadne pošti ali v nabiralnik na CSD. Vloga je dostopna na naslednji povezavi.

 

Prešernovo gledališče pride na dom

 

Ker je zaradi koronavirusa moralo zapreti svoja vrata tudi Prešernovo gledališče Kranj (PGK), so tam pripravili spletne arhivske posnetke njihovih preteklih predstav. Posnetki sicer niso bili ustvarjeni za javna predvajanja, opozarjajo v PGK, »vendar bodo v teh težkih časih pripomogli, da vseeno vsaj malo pričarajo občutek obiska gledališča,« so zapisali v kranjskem gledališču. Predstave bodo dostopne na Youtube kanalu Prešernovega gledališča Kranj. Trenutno jih je na voljo pet, bodo pa seznam predstav sproti dopolnjevali in o tem obveščali prek Facebooka in Instagrama.

 

To iz PGK še ni vse, saj je član njihovega igralskega ansambla Blaž Setnikar prejel ugledno igralsko nagrado »Duša Počkaj« za dveletno obdobje. Po mnenju strokovne komisije za nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) za leto 2019 si jo je prislužil z vlogami v uprizoritvah Naš razred Tadeusza Słobodzianeka, Ob zori Ivana Cankarja v priredbi Katarine Morano ter Strahovi Henrika Ibsena.

 

Nagrajeni igralec ansambla PGK, Blaž Setnikar. Foto: Mare Mutić/PGK

 

Beleženje vsakdana

 

Poziv Gorenjskega muzeja (GM) občanom, naj pošiljajo fotografije trenutnega preživljanja časa in situacije, v kateri smo se znašli, je naletel na dober odziv. »Naš trenutni vsakdan bo nekega dne preteklost, ki jo bo treba proučiti, z razstavo ljudi tudi spomniti, kaj se je dogajalo. In kako smo preživeli,« so v GM pojasnili razloge za poziv k akciji, ki še vedno traja. Vse zainteresirane pozivajo, naj fotografije vsakdana v izrednih razmerah pošljejo na e-naslov: gorenjskimuzej1@gmail.com. Več informacij na: https://www.gorenjski-muzej.si/.

 

Ena od fotografij, prispela na poziv Gorenjskega muzeja. Foto: Slavko Hočevar

 

Naslovna fotografija: arhiv ZZTK