Odpadne vode ne sodijo v reke!

Mestna občina Kranj poziva kmetovalce in gospodinjstva iz vseh občin, ki se nahajajo ob reki Kokri in njenih pritokih, da odpadne vode iz greznic in gnojnih jam ne izlivajo v reko. Gre za nedovoljeno in zato tudi kaznivo onesnaževanje narave, ki povrhu tega lahko še ogroža zdravje ljudi.

 

Znano je, da se vode naravno penijo ob daljši suši in visokih temperaturah, kot jih beležimo v zadnjem obdobju. Telo vode pa v takšnih razmerah izgubi tudi naravno zmožnost prečiščevanja, zato vsako, tudi manjše onesnaženje, lahko povzroči okoljska tveganja.

 

V sredini junija opravljena analiza kopalnih voda na neuradnih naravnih kopališčih v Čukovem bajerju, na Kosorepu in ob Savi (stari bazen) je pokazala, da so vode varne za kopanje. Naknadna, podrobnejša analiza voda v kanjonu reke Kokre, ki jo je na pobudo Krajevne skupnosti Center ter nato po naročilu Mestne občine Kranj izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), pa je ob delnih, mikrobioloških bioloških rezultatih pokazala, da se v vodi pojavlja tako imenovano staro fekalno onesnaženje. V njej so namreč odkrili mikrobiološke parametre, kot so enterokoki in E.coli, ki so značilni za dlje stoječo fekalno vodo človeka, domačih in divjih živali ter uporabe v poljedelstvu, hkrati pa nakazujejo nepravilno in nelegalno izlivanje greznic in gnojevke.

Podrobnejša analiza v juliju je pokazala, da je kemijsko z vodo vse v redu, mikrobiološko pa so ugotovili oziroma potrdili prisotnost enterokokov in bakterije E.coli, kar potrjuje fekalno onesnaženje. Voda za kopanje v Kokri zato ni primerna.

 

Kakovost vode je sicer skladna z normativi Uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda (Uradni list RS, št. 25/08), toda ob takšnih enkratnih, prepovedanih dejanjih, ko se posledično povišajo enterokoki in E.coli, voda postane neprimerna za kopanje, predvsem za otroke in najmlajše.

 

Nedovoljen tudi odvzem vode iz rek

Ob daljši suši in posledično nizkem vodotoku je velika težava tudi nedovoljen odvzem vode neposredno iz reke. Kakor kažejo rezultati merilnih postaj vodotoka Agencije RS za okolje (ARSO), se med Preddvorom in Kranjem izgubi tudi precej vode. Zato v MOK pozivajo, naj ljudje v sušnem času vode ne črpajo vode iz rek in je ne uporabljajo za zalivanje ali pranje, ker to ravno tako lahko poslabša kakovost vode.

 

Kršilce prepovedi v obeh primerih je težko odkriti, saj Kokra in njeni pritoki tečejo od Jezerskega, Preddvora, Šenčurja, Cerkelj, Tržiča do Kranja, poleg tega gre za hitra, enkratna dejanja, ki jih je zato težko odkriti na licu mesta. V primeru, da obiskovalci opazijo nedovoljen izpust odpadnih voda ali črpanje vode, naj nemudoma pokličejo 112, saj gre za resno ogrožanje narave in posledično tudi zdravja ljudi. O analizi vode v kanjonu reke Kokre bo MOK obvestila tudi Inšpekcijo RS za okolje in prostor ter jo pozvala k nadzoru nad izpusti v reko.

 

Mestna občina Kranj apelira na vse deležnike, da ravnajo skladno z zakonodajo ter odgovorno do narave in drugih. Čisto okolje je naše največje bogastvo, zato poskrbimo, da tako ostane tudi za prihodnje rodove.