Otvoritev razstave Glas umetnikov – umetniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti

V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju so v soboto, 19. junija 2021, na dan Poletne muzejske noči, odprli razstavo Glas umetnikov – umetniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Med govorci na odprtju razstave je bil tudi podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe.

 

V več kot petindvajsetletnem delovanju Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj (GPN) je ta spletla številne vezi z galerijami, muzeji, predvsem pa s posamezniki, ki so kakorkoli povezani z dobitniki Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Posebno mesto med institucijami ima zagotovo Slovenska akademija znanosti in umetnosti, je uvodoma povedal vodja GPN, Marko Arnež, saj so številni njeni člani so tako ali drugače sodelovali oziroma gostovali v tem kranjskem hramu umetnosti.

 

»Povezanost med Slovensko akademijo znanosti in umetnosti in Galerijo Prešernovih nagrajencev je bila najbolj vidna leta 2018 ob predstavitvi enajstih slikarjev, ki so zastopani v grafični zbirki SAZU, in trinajstih pesnikov, umetnikov akademikov, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado za likovno umetnost in poezijo. Knjiga Drzne ptice sanj nas je navdihnila, da smo želeli predstaviti umetniško ustvarjanje akademikov še s preostalih področij,« je pojasnil Arnež. »Zdaj to željo in nalogo uresničujemo z Glasom umetnikov. V njej se predstavlja vseh devetnajst sedanjih članov umetniškega razreda SAZU, likovnikov, literatov in glasbenikov, ki s pričujočo knjigo in razstavo dokazujejo, da umetniškega izražanja ni mogoče zamejiti.«

 

Na razstavi in v izredno bogati in lični knjigi, ki ima dodan še plošček, si je tako možno ogledati dela umetnikov, ki so člani SAZU ter hkrati tudi Prešernovi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada. Med pesniki in pisatelji so to Milan Dekleva, Niko Grafenauer, Drago Jančar, Milan Jesih, Milček Komelj, Boris A. Novak, Boris Pahor in Zorko Simčič. Med slikarji, kiparji in arhitekti se predstavljajo Emerik Bernard, Mirko Bratuša, Andrej Jemec, Stanko Kristl, Jožef Muhovič, Marko Marijan Mušič in Drago Tršar, med skladatelji in glasbeniki pa Lojze Lebič, Janez Matičič, Uroš Rojko in Nina Šenk.

 

Ob otvoritvi proslave je bil med govorniki poleg predsednika SAZU akad. Petra Štiha, direktorice Gorenjskega muzeja mag. Marjane Žibert in tajnika V. razreda SAZU akad. Jožefa Muhoviča tudi podžupan MOK Janez Černe. Ob tem je povedal: »Umetnost je najvišji izraz naše identitete, zato je investiranje v kulturo, umetnost in ustvarjalnost naša najboljša naložba za prihodnost. Galerija Prešernovih nagrajencev je ponos našega mesta, hkrati pa ima tudi velik nacionalni pomen. Seveda pa galerije v taki obliki ne bi bilo, če ne bi bilo umetnikov, ki so bili in so še v stalno zbirko pripravljeni pokloniti svoja dela. Že 26 let pa ji pot utirajo predani ljubitelji likovne umetnosti, med njimi Marko Arnež, ki tudi danes vabi v Kranj najboljše ustvarjalce. Prav tako gre zahvala Gorenjskemu muzeju, ki je galerijo sprejel v svoje okrilje.«