Park Brdo pri Kranju petič v znamenju domačih dobrot, lokalnih pridelovalcev in trajnostnih idej

Razvojna agencija Sora, Center Stonoga, Mestna občina Kranj in Zavod za turizem in kulturo Kranj so zadnjo avgustovsko nedeljo v Parku Brdo pri Kranju priredili peti tradicionalni Dan domačih dobrot. Kulinarični dogodek spodbuja lokalno pridelavo hrane ter krepi samooskrbo in zdravo prehranjevanje na Gorenjskem.

 

Na največji tržnici domačih pridelkov in izdelkov na Gorenjskem se je predstavilo kar 40 lokalnih pridelovalcev, postavljena je bila razstava Gorenjska gremo gor, ki prikazuje projekte za spodbujanje trajnostnega razvoja, pripravljena skupna predstavitev treh razvojnih agencij Gorenjske – BSC Kranj, Razvojne agencije Sora in Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, za obiskovalce pa so bile na voljo tudi številne druge aktivnosti, vključno z delavnicami.

 

Posebna pozornost je bila namenjena organizatorjem prehrane, za katere je bil v sklopu dogodka organiziran voden ogled, s tem pa ogled stojnic, seznanitev z lokalno ponudbo in srečanje z lokalnimi pridelovalci, s katerimi bodo lahko poskrbeli za večjo količino domače hrane v šolah in vrtcih. Dogodek tako ni bil le priložnost za okušanje domačih dobrot, ampak tudi za konkretne povezave med ponudniki, organizatorji prehrane in javnimi zavodi, kar predstavlja pomemben korak k trajnostnemu razvoju lokalne prehranske verige.

 

Na dogodku je potekala tudi razglasitev zmagovalnega izdelka natečaja Inovativni prehranski izdelki Gorenjske, ki spodbuja prebivalce gorenjske statistične regije k izdelavi novih inovativnih prehranskih izdelkov. Zmagovalka natečaja je Lana Petek, ki je organizatorje prepričala s sadnozelenjavnim posipom.

 

»V Kranju želimo vključiti zdravo prehrano že v samem začetku posameznika, torej v procesu odraščanja in učenja, zato spodbujamo organizatorje prehrane v vrtcih in osnovnih šolah, z našim dinamičnim nabavnim sistemom, k naročanju več zdrave lokalno pridelane hrane na jedilnike. Ta sistem povezuje šole, vrtce in socialne ustanove z lokalnimi pridelovalci hrane in omogoča priložnost sodelovanja le-teh z javnimi zavodi. S tem želimo podpirati lokalno gospodarstvo ter zagotavljati zdravo prehrano za ranljive skupine. Občanom pa želimo približati lokalno hrano in omogočiti dostop do nje, hkrati pa ustvariti priložnosti za pridelovalce z različnimi aktivnostmi, ki jih v občini izvajamo: poleg Dneva domačih dobrot organiziramo še tržnico KRanjsko in konec septembra prvič v centru Kranja pred Prešernovim gledališčem Eko teden s spremljevalnim strokovnim programom,« je povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

 

Krepitev lokalne samooskrbe in dostop do kakovostne domače hrane

 

Direktor Razvojne agencije Sora, Klemen Srna, je poudaril pomembnost povezovanja lokalnih ponudnikov in krepitve lokalne samooskrbe: »Kot direktor Razvojne agencija Sora verjamem, da je prav povezovanje lokalnih ponudnikov, kupcev in drugih deležnikov v procesu zagotavljanja prehranske samooskrbe ter razvojnih institucij ključ do uspešne prihodnosti Gorenjske. Današnji dogodek je dokaz, da znamo stopiti skupaj in ustvariti priložnosti, ki krepijo našo regijo in njeno prepoznavnost. Razvojna agencija Sora na ravni regije vodi Odbor za razvoj podeželja, kjer je eno ključnih področij delovanja prehranska samooskrba in razvoj kratkih dobavnih verig. Agencija na tem področju že vrsto let izvaja vrsto projektov, kot so Odprta vrata kmetij, Jem lokalno, jem bolje, Iz drobnice in Šolski učni vrtovi, Ulice zdravja in samooskrbe, Žita ma Loškem. S temi projekti agencija uspešno povezuje različne deležnike – od kmetijskih pridelovalcev in gospodinjstev do javnih zavodov, strokovnih inštitucij ter predstavnikov javne uprave. Cilj je jasen: okrepiti lokalno samooskrbo, omogočiti prebivalcem dostop do kakovostne domače hrane ter spodbuditi povezovanje vseh v prehranski verigi,« je pojasnil Srna.

 

Razvoj krožne prakse, ki ne obremenjuje okolja

 

Helena Cvenkel, direktorica raziskav in razvoja pri BSC Kranj, je spregovorila o številnih izzivih na področju vitalnosti podeželja: »Lokalna samooskrba je ključni dejavnik ohranjanja vitalnosti podeželja. S kakovostnimi produkti ponudniki ohranjajo biodiverziteto in kulturno krajino, skrbijo za trajnostno rabo naravnih virov ter razvijajo krožne prakse, ki ne obremenjujejo okolja. Z uvajanjem inovativnih rešitev – novih posevkov, izdelkov in praks, prilagojenih podnebnim spremembam – kmetje in predelovalci ustvarjajo priložnosti za nova delovna mesta ter dvig prihodkov na podeželju. Evropska unija z različnimi programi podpira inovativne ideje in razvoj trajnostnih praks. Regije se soočamo s številnimi izzivi na področju vitalnosti podeželja, pri čemer BSC Kranj skupaj s partnerji iz evropskih regij sodeluje v več projektih, in sicer na področju trajnostne hrane, bioekonomije, ohranjanja biodiverzitete, prilagajanja podnebnim spremembam ter spodbujanja zelenega javnega naročanja. Ti izzivi zahtevajo sodelovanje občin, kmetov, podjetnikov in strokovnih služb. Današnji dogodek dokazuje, da znamo stopiti skupaj, saj ponudniki predstavljajo odlične in inovativne produkte, ob tem pa ustvarjajo prostor za nove ideje in priložnosti.«

 

Bojana Lukan iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (RAGOR) je dodala: »Dogodek Dan domačih dobrot je ena od priložnosti, kjer lokalni pridelovalci in predelovalci predstavijo svoje izdelke, obiskovalci pa spoznajo pomen kakovostno pridelane hrane za trajnost podeželja in ohranjanje dediščine. Z različnimi projekti, kot so Semenjalnica, Lokalna samooskrba, Lokalno GOR in Kuham domače, krepimo sodelovanje med pridelovalci, javnimi zavodi, kuharji in skupnostjo. S tem povečujemo dostopnost sveže domače hrane, ohranjamo stare sorte semen in spodbujamo vključevanje lokalnih ponudnikov v sisteme javnega naročanja. RAGOR ostaja zavezan k spodbujanju samooskrbe, trajnostnemu razvoju in podpori domačim ponudnikom – za boljšo prehransko varnost in kakovost življenja na Gorenjskem.«

Kategorije:
priporocamo