Postopek pridobitve digitalne identitete lahko sprožite na cepilni točki

Da bi v čim večjem obsegu prešli na digitalno izdajo potrdil o cepljenju proti covidu-19, se po vsej državi širi nabor prijavnih mest, na katerih lahko prebivalci oddajo vlogo za pridobitev digitalne identitete. Od ponedeljka, 7. junija, bo mogoče to storiti tudi na cepilni točki v Vojašnici Petra Petriča Kranj. S tem se bodo skrajšale čakalne vrste pri pridobivanju digitalnega potrdila na upravni enoti, občani pa si bodo – ko bodo enkrat prejeli digitalno identiteto – potrdila o cepljenju in testiranjih lahko natisnili sami.

 

Osebe, ki bodo prišle na cepljenje proti covidu-19 v Vojašnico Petra Petriča Kranj, bodo od ponedeljka lahko na cepilnem mestu izpolnile vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS. Pri tem jim bodo pomagale uslužbenke Mestne občine Kranj. Pokazati morajo veljavni osebni dokument s fotografijo. Z oddano vlogo se bo sprožil postopek za pridobivanje mobilne identitete. Ko jo bo posameznik tudi prejel, bo lahko dostopal do lastne zdravstvene evidence na portalu zVEM.

 

Na portalu zVEM bo tako posameznik lahko dostopal do svojih izvidov, testov in receptov, med drugim tudi do potrdila o cepljenju proti covidu-19, prebolevnosti in opravljenih testih na okužbo z novim koronavirusom. Za dostop do omenjenih podatkov je potrebno digitalno potrdilo (SIGEN-CA, HALCOM-CA, Postar-CA in SIGOV-CA) oziroma mobilna identiteta smsPASS. Ko posameznik enkrat prevzame digitalno identiteto, lahko dostopa do vseh digitaliziranih vsebin državne uprave. Pridobitev digitalne identitete je brezplačna. S tem se bodo skrajšale čakalne vrste na upravnih enotah. Vsak si bo lahko potrdila natisnil sam. Na portal zVem bodo v prihodnosti dodali tudi evropsko digitalno zeleno potrdilo, ki bo omogočalo lažji prehod meja in potovanja po Evropski uniji.