Povabilo mentorjem za počitniško varstvo

V Mestni občini Kranj društva in zavodi vsako poletje organizirajo zelo raznolik program za otroke vseh starosti. Najbolj obširno počitniško varstvo bo izvajala Ljudska univerza Kranj (LUK), zaradi velikega povpraševanja bo program letos prvič potekal tudi na OŠ Predoslje in OŠ Orehek. Zaradi širitve programa so večje potrebe tudi po mentorjih, zato MOK oziroma LUK vse zainteresirane vabita k sodelovanju.

 

Mestna občina Kranj (MOK) bo v letošnjem letu sofinancirala počitniške aktivnosti na treh lokacijah, in sicer na Ljudski univerzi Kranj (LUK) ter na osnovnih šolah OŠ Predoslje in OŠ Orehek. Poudarek bo na aktivnostih v naravi, ustvarjalnih delavnicah, kulinaričnih delavnicah, športnih aktivnostih, spoznavanju okolja, izvajali pa jih bodo v štirih različnih terminih:

 

  • od 29. junija do 3. julija 2020
  • od 6. do 10. julija 2020
  • od 17. do 21. avgusta 2020
  • od 24. do 28. avgusta 2020

 

MOK k sodelovanju vabi vse, ki imajo radi delo z otroki in tudi izkušnje na tem področju ter si želijo ustvarjalno, sodelovalno in koristno preživeti teden ali dva poleti. Vsi zainteresirani naj termin in želeno lokacijo dela sporočijo najpozneje do 9. junija 2020 na e-naslov: mateja.smid@luniverza.si, kamor naj pišejo tudi, če želijo več informacij.

Za vse sodelujoče bo sicer obvezna udeležba na pripravljani delavnici, ki bo predvidoma 10. junija 2020 od 17.00 do 20.00 ure na LUK, Cesta Staneta Žagarja 1, Kranj.

Predvidoma že ta teden bodo začeli sprejemati tudi prijave na počitniško varstvo. Program bo plačljiv, vanj bo vključenih približno 160 otrok. O tem bomo obveščali na spletni strani in facebooku MOK.

 

 

Za nekatere otroke brezplačno

Letos bo MOK sicer posebno pozornost namenila otrokom iz socialno manj spodbudnih okolij, zato bodo imeli ti prednost pri prijavi na počitniško varstvo, ki bo organizirano v Medgeneracijskem centru. Vanj naj bi bilo vključenih okoli 135 otrok (devet tednov po osem ur na dan), aktivnosti bodo financirane iz projekta ESS VGC Gorenjske in proračuna Mestne občine Kranj.

 

 

Pestro kljub epidemiji

Počitniški program oziroma aktivnosti bodo na območju MOK izvajali tudi številni drugi zavodi, je pa letošnje priprave in izvedbo nekoliko (pri)krojila epidemija covid-19 in upoštevanje preventivnih ukrepov za preprečevanje nalezljivih bolezni.

 

V Mestni knjižnici Kranj tako, na primer, iščejo možnosti, da bi čez poletje izvedli zunanji program za otroke.

 

Tudi v preventivnem programu Škrlovec - dnevni center za mlade in družine bodo izvajali počitniški program, vendar ta zaradi epidemije vsebinsko in organizacijsko še ni v celoti dogovorjen.

 

V Plavalnem klubu Triglav Kranj, kjer so do 2018 program poletnih počitnic izvajali z drugimi društvi, ga bodo zdaj, če bodo to dopuščale razmere, že drugič v lastni režiji. Lani se je prijavilo okoli 230 otrok. Bo pa treba počakati vse do 15. junija, ko bodo znani novi pogoji za toplice in bazene. Trenutno je namreč kapaciteta otroškega zunanjega in notranjega bazena zgolj deset otrok, kar bi se zapolnilo že z dnevnimi obiski, tako da trenutno ni možnosti za organizacijo počitniškega varstva, so pojasnili v Zavodu za šport Kranj, ki upravlja s kranjskimi bazeni.

 

V kulturnem centru Krice krace bodo v juliju vsak torek in četrtek med 10. in 12. uro ustvarjalna druženja za otroke ali družine na tamkajšnjem vrtu, v primeru slabega vremena pa v hiši. Druženje bo vključevalo knjižnico na vrtu, pravljice, igre, delavnice, po potrebi pa tudi zalivanje vrta in urejanje gredic.

 

Naslovna fotografija: Pixabay