Pozeba 2025: Ocenjevanje škode na kmetijskih pridelkih

Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje izdaja je na podlagi pobude Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter na podlagi 8. in 54. člena Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode (Ur. list RS, št. 67/03, 79/04, 81/06 in 68/08) izdalo sklep, št. 844-9/2025-12-DGZR z dne 17. 11. 2025, na podlagi katerega Mestna občina Kranj pričenja z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo zaradi pozebe v letu 2025.

 

Oškodovanci lahko škodo prijavijo tako, da izpolnijo predpisani Obrazec 2 - Ocena škode v tekoči kmetijski proizvodnji na pridelkih, povzročene po naravni nesreči, ki je dostopen spodaj (glej Dokumenti, priloge).

 

Prijave škode bo Mestna občina Kranj zbirala do vključno petka, 12. decembra 2025.

 

Obrazec 2 mora biti obvezno dvakrat podpisan s strani oškodovanca in vsebovati naslednje podatke:

  • ime in priimek nosilca kmetijskega gospodarstva,
  • davčno številko nosilca,
  • naslov nosilca,
  • KMG-MID iz registra kmetijskih gospodarstev,
  • GERK – številko GERK-a,
  • VRSTO KULTURE in ŠIFRO – seznam priznanih kultur iz Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode (glej Šifrant H – Seznam kmetijskih kultur),
  • POŠKODOVANOST – dejanski odstotek poškodovanosti,
  • POVRŠINO POŠKODOVANE KULTURE – dejanska površina poškodovane kulture v arih na posameznem GERK-u.

 

 

Izpolnjen in dvakrat podpisan obrazec lahko oškodovanec:

  • dostavi v sprejemno pisarno Mestne občine Kranj v času uradnih ur ali
  • pošlje na naslov Mestna občina Kranj, Slovenski trg 1, 4000 Kranj, z dopisom »Prijava škode zaradi posledic suše v letu 2025«.

 

Rok za oddajo izpolnjenih obrazcev je najpozneje do petka, 12. decembra 2025.

 

Poleg vseh zahtevanih podatkov na Obrazcu 2 naj oškodovanci pripišejo še telefonsko številko in elektronski naslov, ki ju bomo uporabljali izključna za obravnavo prijave škode ter za morebitno vzpostavitev stika v primeru nepopolnih ali nepravilno izpolnjenih podatkov v obrazcu.

 

Dokumenti, priloge: