Predsednik republike je izročil listino o častnem pokroviteljstvu

Mestna knjižnica Kranj prejela Listino o častnem pokroviteljstvu predsednika države nad Nacionalnim mesecem skupnega branja 2019.

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Mestno knjižnico Kranj. Ob obisku je svečano izročil listino o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja 2019, ki sta jo v imenu ustanov pobudnic prevzela gospod Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenija - ZPMS, in gospa Savina Zwitter, predsednica Bralnega društva Slovenije.

V Sloveniji številne ustanove, ki skrbijo za bralno kulturo in razvoj bralne pismenosti, že desetletja pripravljajo različne dejavnosti - lani so jih prvikrat povezale v Nacionalni mesec skupnega branja 2018. Lanska vseslovenska akcija je bila uspešna in zato so se ustanove pobudnice odločile, da postane vsakoletna. Dolgoročni cilj pobude je dvig bralne kulture in bralne pismenosti Slovenk in Slovencev doma in v zamejstvu.

 

Med ustanovami pobudnicami, ki v Sloveniji skrbijo za bralno kulturo in razvoj bralne pismenosti, ima zelo pomembno mesto Mestna knjižnica Kranj, ki je tudi med prejemnicami Listine o častnem pokroviteljstvu. V imenu Mestne knjižnice Kranj je nagrado prevzela direktorica Breda Karun.

 

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je ob tej priložnosti nagovoril udeležence dogodka in dejal, da v Kranju kultura in povezane aktivnosti zavzemajo častno mesto.

 

Mestna knjižnica Kranj v številkah:
- 20.000 članov,
- 430.000 obiskov letno,
- 920.000 izposojenih enot knjižničnega gradiva letno,
- 21 bralnih skupin z več kot 200 člani.

 

Foto: Daniel Novakovič/STA

image image