Predsednika v Kranju odkrila klop prijateljstva

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki se začne 1. julija, se te dni na obisku pri predsedniku republike Borutu Pahorju na Brdu pri Kranju mudi Marcelo Rebelo de Sousa, predsednik Portugalske, trenutno predsedujoče države. Predsednika sta obiskala tudi Kranj in odkrila klop prijateljstva na Glavnem trgu.

 

Predsedniku republike Borutu Pahorju in portugalskemu predsedniku Marcelu Rebelu de Sousi sta se na današnjem obisku v Kranju pridružila župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe. Sprehodili so se po starem mestnem jedru do Glavnega trga, kjer jih je s plesom pozdravila Folklorna skupina Iskraemeco Kranj. Pred Prešernovim gledališčem Kranj sta nato odkrila klop prijateljstva. Gre za posebni del programa, ki se je uveljavil ob uradnih obiskih tujih državnikov pri predsedniku republike. S to gesto se vzpostavlja trajen spomin na srečanje dveh državnikov oziroma krepitev odnosov med dvema državama. Klopi prijateljstva – skupno jih je po Sloveniji postavljenih več kot dvajset – v simbolnem pomenu spodbujajo k razmisleku o vrednotah, kot so prijateljstvo, medsebojno spoštovanje in mir.

 

Župan MOK Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe sta skozi staro mestno jedro popeljala oba gosta: predsednika države Boruta Pahorja in portugalskega predsednika Marcela Rebela de Souso. Fotografije: Mediaspeed.

 

Klop prijateljstva, ki sta jo slovenski in portugalski predsednik odkrila v Prešernovem mestu, pa se razlikuje od prehodnih. Kranjska je namreč edina, ki se ponaša z verzom, in sicer Simona Jenka, slovenskega pesnika in pisatelja, ki je zaznamoval Kranj. Verz je izbrala MOK v sodelovanju s Kulturnim društvom Simona Jenka Šmonca Mavčiče. V neposredni bližini Glavnega trga, kjer je postavljena klop, je Simon Jenko obiskoval dva razreda osnovne šole. Verz je zapisan tako v slovenskem kot portugalskem jeziku, kar sovpada z dejstvom, da si je Jenko v obdobju, v katerem je deloval, prizadeval za takratna »sodelovanja onkraj meja«.

 

Predsednika sta se po odkritju klopi prijateljstva vpisala v častno knjigo gostov MOK.

 

Predsednika Borut Pahor in Marcelo Rebelo de Sousa sta odkrila klop prijateljstva in se podpisala v častno knjigo Mestne občine Kranj.