Prijavna knjiga za EPK 2025

Delovna skupina za pripravo kandidature Kranja z Gorenjsko za naziv Evropska prestolnica kulture leta 2025 je konec lanskega leta oddala prijavno knjigo na Ministrstvo za kulturo. Knjigo je zdaj na ogled dostopna tudi javnosti. Konec februarja – po predstavitvi mest kandidatov pred dvanajstčlanskim mednarodnim strokovnim svetom – bo znano, katera mesta so se uvrstila v naslednji krog.

 

Prijavna knjiga Kranja z Gorenjsko je nastajala skozi intenziven proces, v katerega so bili vključeni številni prebivalci, umetniki, strokovnjaki, pobude, združenja in organizacije v Kranju in regiji. Predstavlja vizijo, ki bo odgovorila na vprašanja, kakšen kulturni in urbani razvoj si v mestu želimo in si ga zaslužimo.

 

Namen kandidature je tudi, da Kranj postane obiskano kulturno središče z odličnim kulturnim programom, za lokalne in mednarodne ustvarjalce mesto-laboratorij, dovzeten za nove ideje in umetniške diskurze, lokalnim prebivalcem daje občutek pripadnosti in navdušenja nad bivanjem v mestu, medtem ko obiskovalce vabi k nenehnemu vračanju.

Kandidatura Kranja in z njo povezana kulturna strategija želita biti glas vseh manjših mest in njihovih skupnosti, zato v središče gibanja postavljata povezovanje “od-spodaj-navzgor”. Ključnega pomena kandidature so in bodo programi, ki jih, neposredno ali posredno, identificirajo in predlagajo skupnosti. Zato je zdaj prijavna knjiga v slovenskem in angleškem jeziku na voljo za brezplačni prenos in branje.

Delovna skupina bo vesela vaših odzivov in predlogov, kako vizijo prihodnjega razvoja mesta lahko še izboljšamo. Svoje mnenje lahko oddate tukaj.

Slovensko verzijo prijavne knjige Kranj 2025 si lahko prenesete tukaj.

Angleško verzijo prijavne knjige Kranj 2025 si lahko prenesete tukaj.