Priznanja kranjskim športnikom za leto 2018

Po presoji Komisije za priznanja in nagrade Zavoda za šport Kranj kriterijem za športni znak ustreza 51 posameznikov in 5 ekip, prejemnikov malih športnih plaket je 24, velikih športnih plaket je 18, športna nagrada Kranja za življenjsko delo pa gre v roke Vojislava Ašanina, ki je pred 40 leti ustanovil karate klub Shotokan Kranj in z njim dvignil nivo slovenskega karateja ter se uveljavil v Evropi in svetu. Slovesna podelitev priznanj bo septembra 2019 v okviru Festivala športa.

 

Po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije je bilo v začetku leta 2019 v Kranju 400 kategoriziranih športnikov. Sedem s svetovnim razredom, 19 jih ima status mednarodnega razreda, perspektivnih športnikov je 45. Državni razred ima 112 športnikov in mladinskega 217 mladih. To kaže, da se v Kranju dela dobro in strokovno, kar potrjuje tudi število športnikov, ki so dosegli naslov državnih prvakov in število športnikov z vidnimi uvrstitvami na mednarodnih tekmovanjih, evropskih in svetovnih prvenstvih.

 

Športni znak Kranja prejmejo športniki, ki v mladinski in članski konkurenci osvojijo naslove državnih prvakov oziroma dosežejo viden mednarodni uspeh. Male športne plakete prejmejo športniki, ki v mladinski in kadetski kategoriji dosežejo izjemen rezultat, ki ustreza kriterijem za pridobitev statusa športnika perspektivnega razreda.

Velike športne plakete prejmejo športniki, ki v preteklem letu dosežejo odličen mednarodni rezultat, ki ustreza kriterijem za pridobitev statusa športnika mednarodnega razreda ali več. Za leto 2018 je dodeljenih 18 velikih plaket, od tega 15 za športni dosežek, plaketa za dolgoletno delovanje v športu šahistu Blažu Kosmaču ter za 50-letnico delovanja Hokejskemu klubu Triglav Kranj in 40 let delovanja Karate klubu Shotokan Kranj.

 

Dobitnik športne nagrade za življenjsko delo za leto 2018 je Vojislav Ašanin, ki je pred 40 leti ustanovil karate klub Shotokan Kranj in z njim dvignil nivo slovenskega karateja ter se uveljavil v Evropi in svetu. Pod njegovim trenerskim vodstvom so varovanci dosegali vrhunske rezultate, osvojili naslov mladinskega in evropskega prvaka. On sam pa se je uveljavil tudi kot sodnik in funkcionar. Ime Kranja v svet ponaša z organizacijo odmevnega tradicionalnega tekmovanja, ki se ga vsako leto udeleži več sto tekmovalcev, domačih in tujih.

 

Dogodek s slovesno podelitvijo priznanj bo septembra 2019 v okviru programa Festivala športa. Tako bosta združena dva dogodka, namenjena športnikom in športnim klubom iz Kranja.

 

Poslanstvo Festivala športa je, da čim več otrok in staršev vzpodbudimo k športnemu udejstvovanju ter aktivnemu preživljanju prostega časa. Pozornost je usmerjena na predstavitve izvajalcev kranjskih športnih programov in objektov ter raznolikih športnih možnostih, ki jih ponuja mesto.

 

Vse prejemnike priznanj navajamo v prilogah dodajamo pa še nekaj krajših obrazložitev.

 • Športni znaki 2018
 • Ekipni športni znaki 2018
 • Male športne plakete 2018
 • Velike športne plakete 2018

 

Vojislav Ašanin – velika športna nagrada 2018

 

Karate klub Shotokan Kranj je leta 1978 ustanovil prav Vojislav. Ves čas delovanja kluba je aktiven kot trener, sodnik in organizator tekmovanj. V 40 letih delovanja je klub pod njegovim vodstvom dosegel nekaj zgodovinskih dosežkov. Zlato in bronasto medaljo na evropskem mladinskem prvenstvu, kolajno na sredozemskem prvenstvu in 2 peti mesti na svetovnem prvenstvu. V klubu so osvojili mnogo naslovov državnih prvakov, posameznih in ekipnih, postali najuspešnejši klub na državnih prvenstvih in ter so nosilci več medalj na mednarodnih tekmovanjih. V 40 letih je iz kluba izšlo 59 mojstrov karateja, 38-krat 1. dan, 15-krat 2. dan, 5-krat 3.dan in 1-krat 4. dan, ter 15 trenerjev in 8 sodnikov. Posebej odmevna pa je vsakoletna tradicionalna organizacija večjega mednarodnega turnirja Kranj open, v letu 2018 jubilejna, dvajsetič. Največ zaslug za to ima ravno Vojislav Ašanin.

 

Blaž Kosmač – velika športna plaketa za 20 let dela v športu

 

V šah je vpet že vrsto let. Deluje kot sodnik, učitelj, trener, organizator in nenazadnje kot šahist. Več kot 10 let pa je tudi predsednik Športno-kulturno prosvetnega društva Tomo Zupan. Znan je po delu z mladimi. V šahovski sekciji Tomo Zupan imajo kar štiri šahovske šole. Organizira, vodi ter sodi ciklus turnirjev mladih, ki se odvijajo na osnovnih šolah v Kranju in okolici. Ciklus turnirjev mladih je najbolje organizirano in obiskano tekmovanje v Sloveniji. Organizira in vodi tudi gorenjska in državna šahovska prvenstva za mlade.

 

Hokejski klub Triglav Kranj – velika športna plaketa za 50-letnico uspešnega delovanja

 

V zimski sezoni 1964/65 so hokejski navdušenci osnovali klub Asparagus, ki je deloval pod okriljem Športnega društva Triglav. Leta 1968 pa je postal samostojen Hokejski klub Triglav. Sprva so bili brez svojega ledu, a so kljub temu postali republiški prvaki, se uvrstili v II. zvezno ligo – zahod in se leta 1979/80 preko kvalifikacij uvrstili v I. zvezno ligo. Žal pa so se morali nastopanju v I. ligi odreči zaradi finančnega stanja in dejstva, da klub ni imel svojega ledu.

 

Leta 1981 Kranj dobi umetno ledeno ploskev, s čimer so bili dani pogoji za normalno, bolj množično in organizirano delo v klubu. Trdo in organizirano delo na domačem ledu je zagotavljalo enakovredno kosanje z Bledom in Celjem v samostojni Sloveniji. Triglavani so v sezoni 1995/96 z rezultatom 5 : 4 presenetili na gostovanju v dvorani Podmežakla in dosegli za takratne razmerje moči v slovenskem hokeju zgodovinsko zmago. Dvorano na Savskem otoku so leta 2002 porušili in klub je tako ostal naslednjih pet let brez svoje dvorane. Kljub osipu članstva iz 160 na nekaj manj kot 100 članov so nadaljevali z delom v oteženih pogojih. Posvetili so se mlajšim kategorijam, ki so s kakovostnim trenerskim delom Gorazda Drinovca, Mitje Kerna ter ostalih osvajali naslove državnih prvakov v mlajših selekcijah. Sezono 2007/08 je klub začel na svojem domačem ledu, za kar gre največja zasluga takratnemu predsedniku kluba Emiljanu Pavlinu. Od takrat na članskem nivoju nadaljujejo kakovostno delo, delujejo s statusom amaterske ekipe in igralci, vzgojenimi v lastnih vrstah. Dodatno od leta 2001 vzgajajo tudi žensko ekipo. Ekipe malčkov, dečkov, kadetov in mladincev se v zadnjem desetletju že uvrščajo tudi med dobitnike medalj v državnem prvenstvu, kar potrjuje 17 uvrstitev na prva tri mesta, trije naslovi državnih prvakov, mladinci in kadeti v sezoni 2015/2016 in selekcija dečkov v sezoni 2013/14.

 

Strokovna ekipa Triglava je med drugim prevzela vodenje reprezentančnih selekcij igralcev letnika 1986/87, kjer je svojo reprezentančno in nadvse uspešno hokejsko pot začel takrat kot trinajstletnik tudi Anže Kopitar. Zaupanje Hokejske zveze Slovenije v Triglav Kranj se je nadaljevalo z vodenjem mladih reprezentanc Slovenije U-18 in U-20 na svetovnih prvenstvih pod okriljem IIHF v obdobju od leta 2004 pa vse do današnjih dni. V klubu so še posebej ponosni na olimpijonike, Andreja Tavžlja, Žigo Pavlina in Anžeta Kuralta, ki so nastopali za Slovenijo na olimpijskih igrah Soči 2014 in Pjongčang 2018.

 

Karate klub Shotokan Kranj – velika športna plaketa za 40-letnico uspešnega delovanja

 

Karate klub Shotokan Kranj je bil ustanovljen leta 1978 in se še danes uspešno udejstvuje na domačih in mednarodnih tekmovanjih. V 40 letih je vzgojil 59 mojstrov karateja: 38-krat 1. dan, 15-krat 2. dan, 5-krat 3.dan in 1-krat 4. dan ter 15 trenerjev in 8 sodnikov.

 

Dosežki na evropskih prvenstvih, svetovnih prvenstvih ter sredozemskih igrah:

 • zlata medalja - Juš Markač (mladinci do 76 kg) na evropskem mladinskem prvenstvu 2011, kar je bil zgodovinski uspeh slovenskega karateja;
 • bronasta medalja – Danijel Rihtarič (mlajši člani do 78 kg) na evropskem mladinskem prvenstvu 2011;
 • bronasta medalja (člani ekipno) na evropskem prvenstvu 2013, kar je bil zgodovinski uspeh slovenskega karateja;
 • bronasta medalja – Juš Markač (člani do 84 kg) na sredozemskem prvenstvu 2013;
 • 2krat 5. mesto na svetovnem prvenstvu 2011.

 

Dosežki na državnih in mednarodnih tekmovanjih:

 • več naslovov državnih prvakov,
 • večkratni ekipni državni prvaki,
 • večkrat najuspešnejši klub na državnih prvenstvih,
 • večkratni pokalni zmagovalci Slovenije,

nosilci več medalj na pomembnih mednarodnih tekmovanjih.

Kategorije:
sporocila-za-javnost