Prostofer z novim vozilom išče še nove voznike

Povpraševanja po brezplačnih prevozih za starejše in invalide Prostofer je v Mestni občini Kranj veliko. Od začetka uvedbe te storitve, septembra 2021, so vozniki opravili 624 voženj, od tega že 73 samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta. V kratkem bo na voljo še eno, večje vozilo, kar pomeni, da bo možno vsak dan opraviti več prevozov, a bo treba zato povečati tudi ekipo voznikov.

 

Prostofer, ki zagotavlja brezplačen prevoz starejšim in invalidom s pomočjo voznikov prostovoljcev, so v Mestni občini Kranj (MOK) uradno zagnali septembra 2021, ko je začela delovati brezplačna telefonska številka 080 10 10. Upravičenim uporabnikom je odtlej na voljo brezplačen prevoz do zdravstvenega doma, lekarne ali dnevnega centra za starejše, in sicer v e-avtomobilu, ki ga zagotavlja občina.

 

Trenutno je aktivnih deset prostovoljnih voznic in voznikov, v kratkem pa bo na voljo še eno vozilo, ki ga bodo prostovoljci in uporabniki začeli uporabljati v kratkem. V začetku tedna ga je od podjetja Vizije mobilnosti, d. o. o., uradno prevzela podžupanja Manja Zorko, gre pa za Citroen e-Berlingo, v katerem bo zaradi prostornosti vožnja ter vstopanje in izstopanje iz vozila še lažje in bolj udobno. Ob primopredaji so bili poleg podžupanje (na fotografiji desno) prisotni še direktorica Vizij mobilnosti, Blaženka Pospiš Perpar (na fotografiji povsem levo), direktor Zavoda Zlata mreža Miha Bogataj (na sredini) ter voznik prostovoljec Oskar Pirih (na fotografiji spodaj).

 

 

Postanite prostovoljni voznik

Dodatno vozilo je torej zagotovljeno, zdaj pa v MOK iščejo še okrepitve. Prostovoljni voznik je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. A niso le vozniki, pač pa svojim sopotnikom pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri hoji po stopnicah ...

»Prostovoljci nimajo nujno časa, oni imajo srce,« je pred časom strnila britanska političarka Elizabeth Andrew. Prostoferji so, skratka, ljudje z velikim srcem in empatijo do sočloveka, ki svojo pomoč ponujajo predano, in to ne da bi pričakovali karkoli v zameno.

 

Tisti, ki imajo voljo in čas, da se pridružijo kranjskim 'prostoferjem', naj pokličejo na telefonsko številko 04 2373 161 (Simona).

 

 

Kategorije:
aktualno