Prvi EKO praznik v Kranju povezal pridelovalce in trajnostno strategijo

Mestna občina Kranj je preteklo soboto pred Prešernovim gledališčem v Kranju izvedla EKO praznik Mestne občine Kranj. Gre za nov dogodek, ki je posvečen domačim pridelovalcem ekološke hrane in njihovi kakovostni ponudbi, obiskovalcem pa je omogočil tudi številna izobraževanja in poučne delavnice.

 

Mestna občina Kranj (MOK) si z izborom v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest prizadeva za uresničevanje zelene in trajnostne politike, rezultat tega pa so tudi številni dogodki, ki v ospredje postavljajo lokalno, predvsem ekološko pridelano hrano. Sobotni dogodek je MOK pripravila v sodelovanju z Združenjem za ekološko kmetovanje Gorenjske, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarskim zavodom Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj in Centrom Stonoga.

 

Na njem se je predstavilo več kot 20 pridelovalcev in organizacij s področja ekološkega in biodinamičnega kmetijstva, ki so obiskovalcem ponudili ekološko zelenjavo, sadje, sire, mlečne izdelke, olja, vložnine, zelišča, suhomesnate izdelke, sokove, vina, piva, semena, kozmetiko in drugo.

 

Poleg živilskih izdelkov in pijače tudi izobraževanja in posveti

 

Organizatorji dogodka so za udeležence pripravili veliko več kot zgolj predstavitev domačih pridelovalcev in njihovih izdelkov. Prva aktivnost je potekala že v četrtek, 18. septembra 2025, ko je kranjska Kovačnica gostila posvet  Izkušnje z naročanjem ekoloških in drugih bolj trajnostno pridelanih živil. Vodila ga je gospa Saša Femc Knaflič, profesorica biologije in gospodinjstva ter organizatorica prehrane z OŠ Tone Čufar Jesenice.

 

V soboto so obiskovalci lahko prisluhnili okrogli mizi z naslovom Ali se dejansko zavedamo neštetih prednosti ekološkega kmetovanja in pomena uživanja ekološke hrane?, na kateri so sodelovali dr. Ana Frelih Larsen (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), Aleš Fister (Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije), dr. Štefan Merkač (Ecocontact, Avstrija); Klaus Tschaitschmann (Združenje eko kmetov Bio Austria) in Saša Femc Knaflič (OŠ Toneta Čufarja Jesenice).

 

V Kovačnici so bila na voljo predavanja, ki so jih pripravili Irena Fajon Zajec, dr. Štefan Merkač in Saša Femc Knaflič, pred Prešernovim gledališčem Kranj pa kreativne delavnice za otroke pravljičarke Jadranke Završnik in Urške Košir (Tri ptičice) ter razstavljena domiselna likovna dela otrok iz Kranjskih vrtcev.

 

Dogodek je povezoval Žiga Kršinar z Ekološke učne kmetije Kršinar, popestrili sta ga pevki Kmečkih žena Kranj, Ana Lesjak in Marija Bergant, ob spremljavi na klaviaturah Damjane Markun.

 

Program EKO praznika se bo zaključil v torek, 23. septembra 2025, ko bosta MOK in Umanotera v Mestni knjižnici Kranj med 17. in 19. uro pripravili delavnico za pripravo trajnostne prehranske strategije. Na dogodek so vabljeni vsi občani in občanke, saj bodo tako lahko vplivali na oblikovanje ukrepov, ki jih bo občina v naslednjih letih izvajala na področju prehrane in samooskrbnosti.

IZJAVE

Manja Zorko, podžupanja MOK: »Kranjčanke in Kranjčani so že kar navadili na mnoge dogodke in dobro spoznali tržnico lokalnih dobrot – KRANJSKO, Dan domačih dobrot, Gorenjski adventni sejem in festival EKO teden, danes pa vam predstavljamo premierno izvedbo EKO praznika, ki poteka pod sloganom Ekološko + Lokalno = Idealno. Upam, da boste od aktivnosti, ki smo jih pripravili v sklopu dogodka, odnesli kar največ, in da bo naš EKO praznik postal eden od nepogrešljivih lokalnih dogodkov, ki se ga bomo radi udeleževali prav vsi. Hvala, ker podpirate lokalno in predvsem ekološko.«

 

Dr. Ana Frelih Larsen, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: »Prvi EKO praznik na Gorenjskem je lep in pomemben mejnik za razvoj ekološkega kmetijstva na Gorenjskem in tudi širše v Sloveniji. V zadnjih 15 letih smo na področju ekološkega kmetijstva v Sloveniji naredili pomembne korake naprej. Raste število ekoloških kmetij, povečujejo se pridelovalne površine, predvsem razveseljivo pa je, da se vedno več mladih kmetov odloča za vstop v ekološko kmetijstvo. Če pogledamo starostno strukturo nosilcev kmetijskih gospodarstev, je več mladih od celotnega števila kmetijskih gospodarstev, kar je razveseljivo. Ekološko kmetijstvo je priložnost, ki jo je treba bolje izkoristiti. Vlagati moramo več sredstev in truda, v tem kontekstu pa je EKO praznik zelo pomemben dogodek in trenutek. Pokaže pozitivno zgodbo, energijo ekološkega kmetijstva in ga približa državljanom potrošnikom.«

 

Aleš Fister, podpredsednik Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije: »Veseli me predvsem to, koliko kmetov se je danes odločilo priti. Rad bi se jim zahvalil. Poskusili bomo predstaviti, koliko vsega dobrega pridelamo pri nas. Zahvaljujem se vsem, ki so pomagali pri organizaciji, in tudi vsem gostom.«

 

Klaus Tschaitschmann, predsednik Združenja ekoloških kmetov Bio Austria Koroška: »Kot predsednik združenja z veseljem negujem stike z našimi sosedi. Na Koroškem imamo približno 1600 kmetov z ekološko pridelavo, od tega pa jih je 1000 članov našega združenja. Naša naloga je biti močan glas za ekološko kmetijstvo in ustvarjati pogoje, da bo imela ekološka pridelava uspešno prihodnost. Bio ni več le pridelovanje hrane, to pomeni trajnostno ravnanje z našimi viri, da bodo tudi generacije za nami čim bolj svobodne in neodvisne kmetice in kmetje.«

 

Danica Pavlič, predsednica Združenja za ekološko kmetovanje Gorenjske: »Ideja o organizaciji Eko praznika je tlela že zelo dolgo. Zahvaljujem se županu Mestne občine Kranj g. Matjažu Rakovcu, kateri je brez zadržkov podprl našo idejo, kot tudi vsem neštetim, ki ste pomagali pripraviti ta dogodek, saj gre tu za ekipno delo. Srčna zahvala pa gre tudi vsem ekološkim in  biodinamičnim  kmeticam in kmetom, brez katerih ta dogodek ne bi bil mogoč. Mogoč pa bi ne bil tudi brez vas, somišljenikov in uporabnikov ekološke hrane. Vsem skupaj želim prijeten dogodek v želji, da se tudi v prihodnosti vedno znova  srečujemo na  EKO prazniku v gorenjski prestolnici!«