Skrb za večjo požarno varnost

Na požarni vaji prvič uporabili 42-metrsko avtolestev

 

Krajevna skupnost bratov Smuk, družba Domplan, Civilna zaščita Mestne občine Kranj in Gasilsko reševalna služba Kranj so skupaj s prostovoljnimi gasilskimi društvi organizirali požarno vajo, prvo take vrste v kranjski občini. Namen vaje je bil ozavestiti in informirati krajane, prebivalce blokovskega naselja, o ravnanju v primeru požara in identificirati pomanjkljivosti požarne varnosti večstanovanjskih stavb.

 

S prvo vajo so gasilci preverjali intervencijske poti, postopke evakuacije iz večstanovanjskega objekta in usklajenost delovanja gasilskih enot ter civilne zaščite. Vaja je bila izvedena v večstanovanjskem objektu na Ulici Tuga Vidmarja. Predpostavka je bila, da je zagorelo je v enem od stanovanj v višjem nadstropju, prihod na kraj dogodka pa je onemogočalo osebno vozilo, ki je bilo parkirano na intervencijski poti. S tem so želeli prikazati, da se z onemogočanjem dostopa do objekta izgublja dragoceni čas. Večina stanovalcev se je evakuirala že sama, dve osebi sta ostali ujeti v višjih nadstropjih, nekaj pa tudi na strehi 8-nadstropnega objekta. S pomočjo avtolestve so s strehe bloka na varno spravili prebivalce, našli ujete osebe v objektu, pogasili požar in prezračili objekt.

 

Vaja reševanja v starem Kranju

Druga vaja je bila izvedena v Prešernovem gledališču v starem mestnem jedru. Zaradi požara so ostale ujete osebe na ravnem delu strehe nad vhodom v gledališče. Gasilci so požar pogasili, preiskali in prezračili objekt. Z avto lestvijo so gasili streho Prešernovega gledališča. Prikazali so tudi reševanje z razgledne ploščadi na zvoniku kranjske cerkve. Gasilci so vodo zagotovili iz dveh različnih virov, in sicer iz reke Kokre in iz požarnega bazena na Glavnem trgu. Z vajo so gasilci preverjali usklajenost delovanja gasilskih enot, postopke reševanja, gašenja in zagotavljanja vode iz več virov.

 

Na obeh vajah je sodelovalo več kot 140 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Vajo so si ogledali tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, podžupan MO Kranj Janez Černe in podžupan Občine Naklo Drago Goričan, namestnik direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič in ostali gostje.

 

Predstavitev nove avtolestve

Ob zboru vseh sodelujočih na vaji so javno predstavili novo avtolestev, katero so prejeli sredi septembra lansko leto in ki omogoča dostop do najvišjih objektov. Devetsto evrov vredno investicijo je financiral požarni sklad Uprave RS za zaščito in reševanje, ki deluje v okviru Ministrstva za obrambo (350.000 evrov), Mestna občina Kranj (332.640 evrov) in občine Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur, Škofja Loka in Tržič po različnih deležih (skupaj 217.360 evrov). Varno delo in čim manj nesreč je gasilcem z blagoslovom avtolestve zaželel tudi kranjski župnik dr. Andrej Naglič.

Avtor fotografij: Andraž Muljavec