Smernice za pravilno kurjenje na drva
Čist zrak je ključen za zdravje, zlasti v zimskih mesecih, ko se kakovost zraka v mestih in na podeželju, predvsem zaradi kurjenja lesa v zastarelih pečeh in prometa, hitro poslabša. Poleg industrije in prometa so tudi individualna kurišča pomemben povzročitelj delcev PM10 in PM2.5, ki povzročajo ali poslabšujejo bolezni dihal, srčno-žilne težave in imunski sistem. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so najbolj ogroženi otroci, starejši in kronični bolniki.
Na Mestni občini Kranj (MOK) si prizadevamo za to, da bi v prihodnosti živeli v občini, kjer so v ospredju trajnostna mobilnost, varnost in kakovost življenja. Analiza stanja, izvedena v okviru Operativnega programa varstva okolja, je kot ključni okoljski izziv pri doseganju visoke ravni kakovosti okolja na območju občine izpostavila tudi kakovost zunanjega zraka.
Vsako leto izvedemo številne projekte, s katerim želimo Kranj narediti čisto in zdravo mesto. Mednje sodijo čistilna akcija OČISTIMO KRANJ – Kran' ni več usran, delovna akcija Očistimo Gorenjsko invazivk, organizacija dogodkov v okviru Evropskega tedna mobilnosti in sodelovanje pri evropskih projektnih dogodkih CICADA4CE, Urbio Bauhaus in Be Ready, o zdravem načinu prehranjevanja pa osveščamo na Dnevu domačih dobrot, tržnici lokalnih dobrot – Kranjsko in na EKO prazniku Mestne občine Kranj.
MOK je v oktobru v sodelovanju z društvom CIPRA Slovenija in društvom FOKUS organizirala poučen dogodek za občane, na katerem so se poučili, kako, kaj in zakaj kuriti v času zimske sezone, da bo vpliv na naše zdravje čim manjši, dogodku pa je sledil še dogodek Nacionalnega inštituta za javno zdravje z naslovom Čist zrak za zdravje?
Ali ste vedeli, da lahko vsak posameznik prispeva k čistejšemu zraku:
- Kurimo le povsem suha drva (sušena 1–2 leti) ter nikoli odpadkov, barvanega ali lakiranega lesa. Vlažen les ustvari veliko več dima in bistveno poveča emisije škodljivih delcev.
- Pravilno zakurimo in ne dušimo ognja. Peč zakurimo od zgoraj, zagotovimo dovolj zraka in ne zapiramo dotoka. Nepravilno kurjenje ustvari več saj, dima in delcev PM.
- Redno vzdržujemo dimnik in peč. Čist dimnik, zadosten dovod zraka in pravilna tehnika kurjenja močno zmanjšajo emisije in izboljšajo učinkovitost ogrevanja.
- Delce v notranjem zraku ustvarjamo tudi sami: s kurjenjem sveč, kuhanjem in nalaganjem drv na peč.
- Notranji zrak je pogosto bolj onesnažen kot zunanji: Kakovost zraka v zaprtih prostorih močno vpliva na naše zdravje, zato je pomembno zračenje in menjava filtrov.
Z odgovornim ogrevanjem lahko vsi skupaj izboljšamo kakovost zraka v naši občini ter poskrbimo za zdravje sebe in svojih najbližjih. Svetujemo, da spremljate podatke o kakovosti zraka in zračite le, ko so vrednosti sprejemljive. Vsak lahko prispeva k čistejšemu zraku, tudi doma.
Vabljeni k ogledu spodnjega kratkega izobraževalnega videa Kako pravilno zakuriti?, ki ga je pripravilo društvo FOCUS.
Povzeto po novici Razvojne agencije Sora.