Stoletna Kranjčanka briških korenin

Alojzija Tomšič se je rodila 10. junija 1923 v Kozani v Goriških Brdih. Obiskovala je italijansko osnovno šolo. Leta 1950 se je poročila z Jožefom Tomšičem, tudi Bricem, leto pozneje pa sta se preselila v Kranj, kjer je Jožef dobil zaposlitev kot šofer. Rodili so se jima trije otroci, sin in dve hčeri. Mož je umrl leta 2007 v 94. letu življenja. Od takrat živi sama v stanovanjskem bloku, ima pa devet vnukov in osem pravnukov.

 

Na mlajše rodove še vedno nezavedno prenaša ljubezen do značilne primorske kuhinje, ker je ohranila glasovne značilnosti primorske narečne skupine, pa ji uspe vsakega obiskovalca z Gorenjske v trenutku odpeljati na drugi konec Slovenije. Čeprav v Brdih že dolgo ne živi več, je namreč njena govorica in kuha pravi živi spomin na rodno vasico. Svoje vnuke je seznanila z okusom mineštre na tisoč načinov, pogosto jim prepeva in pripoveduje zgodbe, ki jih pozna le ona, prav vsak član razširjene družine pa ima v svoji omari kak njen izdelek – pleten pulover, odejo ali nogavice.

 

Sicer malo težje hodi, zato se bolj drži doma. Ni ji dolgčas, saj jo številni vnuki in pravnuki radi obiskujejo, tudi sin Marko in hči Jana. Prinesejo ji vse, kar potrebuje, saj še vedno kuha sama, ob praznikih speče tudi potico.

 

Čestitke in dobre želje ob visokem jubileju sta ji predala župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec – ta ji je ob tem izročil še častno listine MOK – in predsednik sveta Krajevne skupnosti Gorenja Sava Roman Perne. Prisotni so bili tudi hči Jana, sin Marko in vnuk Toni.

Kategorije:
aktualno