Ta konec tedna znova na pomoč žabam pri selitvi

Zavod RS za varstvo narave v sodelovanju z Joštarji, Mestno občino Kranj in prostovoljci nadaljuje akcijo reševanja žab med njihovo vsakoletno selitvijo, med katero prečkajo prometne ceste. Potem ko so prejšnji petek pod Joštom čez cesto varno prenesli več kot 1050 dvoživk, bodo jutri, 12. marca, akcijo ponovili.

 

Prve množične selitve dvoživk se začnejo v spomladanskem obdobju. Njihove poti pogosto prečkajo ceste in številne zaradi prometa ne preživijo selitve. Da bi na cestah zmanjšali smrtnost dvoživk in omogočili uspešen razplod, so udeleženci prve letošnje akcije v Kranju na cesti pod Joštom omogočili dvoživkam prosto pot čez cesto. Vremenska napoved bo tudi jutri ugodna za selitev žab, ki naj bi se množično odpravile na mrestišča.

 

Zavod RS za varstvo narave jim bo tako v sodelovanju z Joštarji, Mestno občino Kranj in prostovoljci znova med 18. uro in 20.30 pomagal pri varnem prehodu čez cesto na isti lokaciji. Na Bobovku, kjer akcije ne bo, vendar pa tam tudi poteka množična selitev dvoživk, bo v petek, soboto in nedeljo zapora ceste od Gregorca do Zabreta in ob jugozahodnem robu JGZ Brdo od parkirišč do glavne ceste skozi Bobovek od 19. do 23. ure.

 

Zavod RS za varstvo narave udeležence, ki bodo sodelovali v akciji, opozarja na nujno upoštevanje zaščitnih ukrepov (medsebojna razdalja, zaščitne maske, razkužila). Udeleženci naj imajo pri sebi svetilke (najbolje čelne), oblačilo z odsevnimi trakovi, vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke, lahko tudi rokavice iz lateksa in nepremočljiva oblačila ter obutev.