Testiranje s hitrimi testi po urniku, v ZD Kranj izdajajo tudi potrdila

Zdravstveni dom Kranj še naprej vsak delovni dan izvaja brezplačno množično testiranje prebivalstva s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom v Kranju. Po novem je možno dobiti tudi potrdilo o izvidu testiranja.

 

ponedeljek, torek, sredo in petek izvajajo hitro testiranje v Globusu med 7. uro in 12.30, v četrtek pa med 9. in 12. uro ter v popoldanskem terminu med 13. in 16. uro.

 

Epidemiološka slika se izboljšuje, ukrepi se sproščajo, vseeno pa je potrebno dokazovanje, da smo dejansko zdravi, če želimo prečkati državne meje, za obisk kulturnih in športnih prireditev, za vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, turistično nastanitev v hotelih, kampih, apartmajih … Zaradi tega potrebujemo pisni izvid oziroma PCT potrdilo – dokaz o prebolevnosti, o cepljenju ali negativnem izidu testiranja na virus.

 

Vsa PCT potrdila (izjema je potrdilo o prebolevnosti brez PCR testa, ki ga izda zdravnik) lahko vsak natisne sam in brez stroškov prek portala zVEM. Dostop je mogoč z digitalnim potrdilom, tega se lahko pridobi na upravni enoti, enako veljavna so tudi druga digitalna potrdila (bank, Pošte Slovenije …).

 

 

Samoplačniško do potrdila

Potrdila o izvidu hitrega testiranja ali cepljenja je odslej možno urediti tudi prek Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja hitro testiranje za občane kranjske in sosednjih občin. Tisti, ki ga potrebuje, lahko ob testiranju v Globusu zaprosi za položnico in poravna dolg v višini 10 evrov (na banki, pošti ali v drugih poslovalnicah, saj blagajna ZD Kranj trenutno ne deluje), nato pa se z računom oglasi v zabojniku v atriju ZD Kranj (med stavbo urgence in staro stavbo ZD Kranj) vsak delovnik med 8. in 12. uro ter med 14. in 18. uro.

 

Več informacij in dostop do plačilnega naloga je na tej povezavi na spletni strani ZD Kranj.

 

Na nivoju Evropske unije se sicer že pripravlja Zeleni potni list, enotno potrdilo, ki naj bi  stopilo v veljajo s koncem junija oziroma začetkom julija. Gre za praktično enaka potrdila, ki so do takrat v pristojnosti posameznih držav članic.Testiranje tudi v bližnjih krajih

Testiranje je mogoče opraviti tudi v sosednjih občinah. V Naklem poteka ob nedeljah od 10. do 13. ure v Domu Janeza Filipiča. V Šenčurju se testi izvajajo vsako sredo od 9. do 13. ure v Domu krajanov Šenčur, v Cerkljah pa vsak četrtek med 8. in 12. uro v stari lekarni. Brezplačno množično testiranje prebivalstva izvajajo tudi v Kliniki dr. Fabjan  v Šenčurju (poslovna cona A32) vsak dan v tednu, od ponedeljka do nedelje, od 6. do 8. ure in od 19. do 21. ure. 

 

Naročanje na nobeni od navedenih lokacij ni potrebno, s seboj je treba imeti le zdravstveno kartico in osebni dokument. Nujno je upoštevanje zaščitnih ukrepov, držanje medsebojne razdalje in razkuževanje rok, obvezno je nošenje zaščitne maske.

 

Takole je videti potrdilo, natisnjeno prek portala zVem.