Uspešna izvedba prireditve Prešernov smenj v Kranju tudi v epidemiji

Kljub epidemiji covida-19 je Prešernov smenj v Kranju postregel z obilico virtualne kulture in nekaj sejemske ponudbe, galerije in muzeji pa so staro mestno jedro spremenili v ulično galerijo. Upoštevajoč zaščitne ukrepe so svoja vrata odprli vsi kranjski kulturni hrami. Vrhunec kulturnega dneva je bilo virtualno srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada. V Prešernovem gaju pa so kulturni praznik ob 8. februarju počastili s polaganjem venca na grob največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna.

 

Prešernov smenj sta z nagovorom občankam in občanom odprla župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. »Če smo še včeraj 'brez miru okrog divjali', kakor je že pred dvema stoletjema napisal Prešeren, pa smo se z epidemijo umirili. In v takšnem slogu se letos odvija Prešernov dan v Kranju. Bolj mirno in bolj intimno,« je uvod v kulturni praznik v epidemiji naredil župan Matjaž Rakovec. Sledila je predstavitev monografije Prešernovi nagrajenci za fotografijo, v kateri so predstavljeni Prešernovi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada iz preteklih let, fotografi Joco Žnidaršič, Stojan Kerbler, Milan Pajk, Tone Stojko, Zmago Jeraj in Boris Gaberščik. V pogovoru, ki sta ga v Galeriji Prešernovih nagrajencev (GPN) vodila kustos Gorenjskega muzeja ddr. Damir Globočnik in vodja GPN mag. Marko Arnež so sodelovali Žnidaršič, Stojko, Pajk in Gaberščik. Razpravo je odprl podžupan MOK Janez Černe: »Ponosni smo na monografijo šestih fotografov, nagrajencev iz prejšnjih let. Zahvaljujem se jim za darovana dela Galeriji Prešernovih nagrajencev, pa tudi ekipi galerije in Gorenjskemu muzeju za njihovo delo,« je dejal. Razstava 145 del, ki jih je šesterica nagrajenih darovala galeriji, bo odprta do konca februarja.

 

Mag. Marko Arnež (levo) in podžupan MOK Janez Černe.

 

Župan MOK Matjaž Rakovec (levo) ob mag. Marku Arnežu.

 

Vrhunec Prešernovega dneva v Kranju je bila prireditev Shod muz na Kranjskem Parnasi s pogovorom z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada. Letošnja prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo sta Feri Lainšček in Marko Mušič, prejemniki nagrade Prešernovega sklada pa Matjaž Ivanišin, Brane Senegačnik, Tomi Janežič, Sandi Červek, Lana Trotovšek in arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc iz ateljeja Jereb in Budja arhitekti. Nagovorila sta jih župan MOK Matjaž Rakovec in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič.

 

Nagrajenci z leve: Rok Jereb, Nina Majoranc, Blaž Budja, Matjaž Ivanišin in Brane Senegačnik.

 

Nagrajenci z županom MOK in vodjo Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj.

 

»V veliko čast nam je, da vas gostimo v Prešernovem mestu. Pred lanskim festivalom likovnih umetnosti v Kranju mi je magister likovnih umetnosti Klavdij Tutta razkril, da je pri njem vedno t. i. 'obdobje covida-19', saj če nima miru, ne more ustvarjati. Leto je bilo polno izzivov. Dosegli smo veliko, če smo hoteli, a na drugačen način. V MOK se lahko pohvalimo, da smo kljub pandemiji in težkim razmeram namenili več skupnih sredstev kulturi, kajti Kranj je mesto kulture, mesto, v katerem je ustvarjal Prešeren in kjer vsako leto gostimo vas – nagrajence. Ponosni smo na vaše delo, bodite ponosni tudi vi. Zdaj vstopate v eminentno družbo in ta čast vas bo spremljala vse življenje,« je dejal kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

Polaganje venca v Prešernovem gaju: Minister Vasko Simoniti in podžupan MOK Janez Černe.

 

Nagrajenci so skozi pogovor, ki ga je vodila novinarka Patricija Maličev, razmišljali o svojem delu, podrobnostih, ki jih pri tem pilijo, razkrili so, kaj jih motivira in kako doživljajo branžo, v kateri ustvarjajo. »Moj ustvarjalni postopek je poseben, verjamem, da so literarni liki duhovna bitja. Pred začetkom pisanja jih spoznam, zaživim z njimi, skušam razumeti, kaj jih žene, k čemu stremijo in pisanje je potem potovanje z njimi, potovanje skozi roman. Ti moji junaki imajo svobodno voljo, proces pisanja je kot nek dialog z njimi. Roman pri meni nastaja v polovici zavestno, včasih z racionalno konstrukcijo, vselej pa se zanašam tudi na drugo polovico, tisto iz podzavesti. Ta proces se pri meni ne bi zgodil, če ne bi pisal romana,« je pesnik, pisatelj in dramatik Feri Lainšček, ki je objavil več kot sto monografskih del za odrasle, mladino in otroke, povedal o procesu ustvarjanja, ki se v njegovih mislih odvija tudi med spanjem. Precej stičnih točk imata pri pristopu do svojega poslanstva z arhitektom in akademikom Markom Mušičem, ki je s svojimi arhitekturnimi deli zaznamoval celoten prostor nekdanje Jugoslavije. Zadnjo mednarodno potrditev za ta dela je doživel z izborom na veliko razstavo jugoslovanske arhitekture v MOMA v New Yorku leta 2018. Ustvarjalna žilica 80-letnika je še kako živa in navdihujoča. Na vprašanje, kako je biti arhitekt nekoč in danes, pa je odgovoril: »Kaj pogrešam? Sodelovanje z naročnikom, kakršnega poznamo iz časa renesansa in baroka. To je omikan naročnik, ki ustvarja skupaj z arhitektom. Lahko imamo tudi danes srečo s takim naročnikom, zelo verjetno pa ta odnos ni tako idealen. Preko tega nastane nato tudi odnos z izvajalcem, ki izgubi skupen interes končnega uspeha ureditve stavbe. Stavbe ostajajo fantomi, pri katerih so dorečene samo glavne stvari, v številnih detajlih, podrobnostih pa so to konfekcijske arhitekture v nasprotju s Plečnikovim načelom celovite arhitekture, ki sega od koncepta do zadnje podrobnosti.«

 

Predstavitev monografije fotografov

 

Kranj je obiskal tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je skupaj s podžupanom MOK Janezom Černetom položil venec na grob največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna v Prešernovem gaju. Organizatorji prireditve Prešernov smenj Zavod za turizem in kulturo Kranj so se v sodelovanju s kranjskimi kulturnimi ustanovami odlično znašli pri prilagajanju programa epidemiološkim razmeram s tem, ko so postregli v večji meri z virtualnimi vsebinami. Kulturne ustanove vabijo obiskovalce k ogledu razstav v živo tudi v prihodnjih dneh.

 

Prešernov smenj v starem Kranju.