Uspešno predstavili svoje dosežke na posvetu o slovenski hrani v javnih zavodih

V Kranju delež lokalne hrane na jedilnikih javnih zavodih v porastu

V Državnem svetu je v ponedeljek, 12. februarja 2024, potekal posvet o zelo aktualni tematiki: udeleženci so razpravljali o izzivih, s katerimi se srečujejo javni zavodi in ponudniki pri oskrbi z lokalnimi živili, ter iskali možne rešitve, ki jih je, kakor so ugotavljali, moč udejanjiti le z dialogom med vsemi deležniki v verigi.

 

Dosežke na področju povečanja lokalne prehranske samooskrbe je predstavil tudi župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec, in sicer je predstavil projekt skupnega javnega naročanja živil v javnih zavodih, ki ga v MOK vodijo že od leta 2020 in je eden najpomembnejših projektov MOK. S tem namreč podpirajo lokalne pridelovalce in posredno lokalno pridelavo, kar je najpomembneje pa, da v jedilnike vrtčevskih in osnovnošolskih otrok ter starostnikov uvajajo bolj zdravo in kakovostno hrano.

»V MOK se zavedamo, da v projektu obstajajo še nekatere pomanjkljivosti, predvsem na področju digitalizacije celotnega procesa, a jih s skupnimi močmi vseh 'akterjev' – od dobaviteljev do javnih zavodov in z znanjem – poskušamo sproti reševati. Res si želimo, da bi bil dinamičen nabavni sistem čim bolj uporabnikom prijazen in bi vanj vstopilo še več lokalnih pridelovalcev in javnih zavodov. Digitalne rešitve že zdaj lajšajo prej precej bolj zapletene postopke in z zadovoljstvom ugotavljamo, da se trend povečevanja dobavljene in pripravljene lokalne hrane povečuje,« je na posvetu povedal župan Rakovec.

 

Na posvetu so se predstavili tudi Kranjski vrtci kot največji javni zavod v Sloveniji; v letu 2024 po sklenjenih pogodbah z dobavitelji dosegajo skoraj 50-odstotni delež lokalnih dobaviteljev, kar je res svojevrstni dosežek.

Kategorije:
aktualno