Uvodni dogodek Misije podnebno nevtralna in pametna mesta

V torek, 14. junija, so se v Bruslju sestali predstavniki 100 mest, ki jih je Evropska komisija izbrala za doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2030, s čimer se je uradno pričela EU Misija podnebno nevtralna in pametna mesta. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki treh izbranih slovenskih mest – Kranja, Velenja in Ljubljane. 

 

 

Mesta igrajo ključno vlogo v boju proti podnebnim spremembam in doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora, zato je bil uvodni dogodek v Bruslju odlična priložnost za spoznavanje in izmenjavo izkušenj, saj bodo v naslednjih letih skupaj iskali načine za doseganje podnebne nevtralnosti v izbranih mestih. Uvodni nagovor je imel podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, predstavniki Mestne občine Kranj pa so na dogodku izmenjali nekaj besed tudi z dr. Kirsten Dunlop, izvršno direktorico Skupnosti znanja in inovacij za podnebne spremembe Evropske komisije (EIT KIC Climate), in Matthewom Baldwinom, nekdanjim vodjem Misije in novim namestnikom generalnega direktorja Generalnega direktorata za energetiko pri Evropski komisiji.

 

 

Poleg doseganja podnebne nevtralnosti do leta 2030 je cilj Misije zagotoviti tudi, da bodo izbrana mesta delovala kot eksperimentalna in inovacijska središča za ostala evropska mesta, ki bodo morala podnebno nevtralnost doseči do leta 2050. 

 

 

 

Kategorije:
aktualno