V četrtek nova tridnevna cepilna kampanja

Po Dnevih cepljenja, ki so potekali pred božičem, se v četrtek začenja nova nacionalna akcija, ki spodbuja ljudi k cepljenju proti covidu-19. V cepilnem centru v kranjski vojašnici bo cepljenje možno vse tri dni, od četrtka, 13. januarja 2022, do sobote, 15. januarja 2022, med 8. in 20. uro.

 

Na cepljenje se ni treba naročati, pač pa se oseba, ki pride po prvi, drugi ali tretji, poživitveni odmerek, zglasi v kranjski vojašnici med 8. in 20. uro z zdravstveno kartico in osebnim dokumentom. Na voljo bodo vsa cepiva proti covid-19u (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) in tudi cepivo proti sezonski gripi. Možno je sočasno cepljenje, torej tako proti covidu-19 kot proti gripi. Bolj podrobne informacije so na voljo na spletni strani  Zdravstvenega doma Kranj.

 

V času, ko je dnevno število okužb rekordno visoko, direktorica ZD Kranj Lili Žura pravi takole: »Vabim vas, da ponovno razmislite o vseh koristih cepiv kot zaščite pred virusom covid-19. Dejstva so jasna: s cepljenjem preprečimo večje širjenje virusa. Pri cepljenih se virus na sluznici zadrži manj časa. Organizem takoj reagira s protitelesi. Cepljeni so v primerjavi z necepljenimi kužni občutno manj časa in tudi ter tako tudi krajši čas prenašajo bolezen. To še posebej velja po tretjem oziroma poživitvenem odmerku. V kranjski vojašnici, največjem cepilnem centru na Gorenjskem, cepimo že več kot leto dni in smo v vsem tem času zabeležili zelo malo primerov s stranskimi učinki. Po drugi strani pa je bilo ogromno necepljenih hudo bolnih. Potrebovali so našo urgentno pomoč in v nadaljevanju tudi zahtevno oskrbo v bolnišnici. Zato pozivam vse občanke in občane Kranja ter okoliških občin – cepimo se! Brez množične zaščite s cepivi, ki je pri večini populacij prebivalstva še vedno nezadostna, nas v primerjavi z družbami z visoko precepljenostjo čaka mnogo težji in daljši covidni val, če že ne kar cunami. V Zdravstvenem domu Kranj bomo tudi tokrat v največji možni meri prilagodili urnik odprtega cepljenja. Vabljeni – brez naročanja – od četrtka do sobote, od 8. zjutraj in 20. ure zvečer. Štejemo vsi in vsi odmerki! Sama sem kot odgovorna zdravstvena delavka cepljena trikrat. Zaradi moje zaščite, zaščite mojih pacientov in za varnost vseh okoli nas.«

 

K odgovornemu ravnanju je pozval tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec: »Zdravje je ključno za kakovostno življenje vsakega od nas in za delovanje družbe. Zato postavimo zdravje na prvo mesto. Okužbe s covidom-19 naglo rastejo. Tako visokih številk še nismo imeli. Zato je zelo pomembno, da se zaščitimo. Nosimo maske, razkužujmo roke, držimo razdaljo. Cepimo se. Testirajmo se. S tem bomo omogočili lažje življenje sebi in celotni skupnosti. Pomislimo na vse zaposlene v zdravstvu, ki že dve leti bijejo bitko in vlagajo dnevne napore, da bi si v teh težkih razmerah čim prej opomogli. To delajo – za nas. Za družbo. Hvala tudi civilni zaščiti, vojski in drugim podpornim službam. Zaupajmo stroki, da se čim prej vrnemo v običajne tirnice. Pazimo nase in mislimo na druge.«

 

Uporabne informacije

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS »Cepimose.si« so dostopne uporabne informacije v zvezi s covidom-19, na povezavi Zbirka odgovorov na najpogostejša vprašanja glede covid-19 | GOV.SI pa so na voljo odgovori na najpogostejša vprašanja v zvezi s cepljenjem in cepivi proti covid-19.

 

Kategorije:
koronavirus aktualno