V četrtek začetek cepljenja za najranljivejše

V četrtek bodo v Kranju začeli s cepljenjem občanov, starejših od 80 let. Potekalo bo v dopoldanskem času v avli Mestne občine Kranj, zato bodo množično testiranje s hitrimi testi takrat izvajali v stari lekarni v Cerkljah. Kako logistično čim bolj učinkovito izpeljati obveščanje in cepljenje občanov, je konec preteklega tedna razpravljala tudi operativna skupina na čelu s Civilno zaščito MOK ter pripravila več scenarijev.

 

V Mestni občini Kranj (MOK) je okoli 57 tisoč prebivalcev, cepljenje proti covidu-19 pa se bo, kakor že napovedano, izvajalo glede na prednostne kriterije (starost, kronične bolezni), ki jih je določilo Ministrstvo za zdravje RS v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ter glede na količino prispelih odmerkov cepiva. Zaenkrat v Zdravstvenem domu Kranj še nimajo podatka o dostavi oziroma količini cepiva in tako ne morejo podati točne informacije, koliko ljudi bodo lahko cepili v četrtek, prav tako ne, kako se bo cepljenje izvajalo pozneje, zato bo logistika še toliko bolj zahtevna.

 

Vse prijavljene za cepljenje tako pozivajo, naj redno preverjajo elektronsko pošto ali bodo dosegljivi po telefonu, ob tem pa spremljajo lokalne medije ter spletno stran ZD Kranj in MOK, da bodo ob novih pošiljkah cepiva pravočasno obveščeni o novih terminih cepljenja.

 

Pozor pri naročanju

Na cepljenje se je možno prijaviti na spletni strani Zdravstvenega doma Kranj (ZD) prek obrazca, tistim, ki se prek spleta ne morejo prijaviti, pa je na voljo telefonska številka 040 807 672 vsak delovni dan med 8. in 13. uro. V ZD Kranj prosijo, naj občani te številke ne obremenjujejo po nepotrebnem, saj je namenjena zgolj naročanju in ne preverjanju, ali je prijava prek spleta uspela oziroma drugim informacijam glede cepljenja. »Pozivamo občane, da pomagajo pri izpolnjevanju spletnih prijav za cepljenje tistim, ki tega ne zmorejo. V spletni obrazec naj tudi ne prijavljajo večkrat istih oseb, ker s tem otežujejo prijave drugim.«

 

Kakor so poudarili, vrstni red prijav ne bo vplival na vrstni red cepljenja, saj bo to potekalo, kakor že navedeno, po kriterijih ministrstva za zdravje in NIJZ. »V tej fazi pozivamo, da vsi skupaj poskrbimo za najranljivejšo skupino starejših nad 80 let,« so poudarili v ZD Kranj.

 

Prvi bodo tako na vrsti pokretni občani in občanke, starejši od 80 let, in po navedbah ZD Kranj jih bodo v tem tednu na področju Kranja cepili le okoli 350. Nato bodo cepili starejše od 60 let s kroničnimi boleznimi, za njimi pripadniki operativnih enot, ki delajo v najbolj tveganih razmerah (policisti, gasilci, vojska, člani civilne zaščite …), nato ostalo prebivalstvo.

 

Nepokretne občane, starejše od 80 let, ki živijo v domačem okolju, bodo cepili takoj, ko bo prispelo cepivo proizvajalca Moderne. To je po učinku povsem enakovredno cepivu proizvajalca Pfeizer, s katerim bodo cepili v avli MOK, je pa bolj primerno za teren zaradi lažjega transporta, medtem ko je treba Pfeizerjevo cepivo hraniti na izredno nizki temperaturi in čim bolj na miru (s čim manj tresljaji).

 

Cepivo

 

V MOK cepljenje, hitro testiranje v Cerkljah

 

Da bi dosegli želeni učinek cepljenja, torej, da bi se širjenje okužb in obolevanje za covidom-19 ustavilo, bi se moralo cepiti vsaj 50 do 60 odstotkov vseh prebivalcev. To za MOK pomeni med prek 30 tisoč ljudi, pri čemer je dobra organizacija ključna.

 

Po scenariju A, ki ga je pripravila operativna skupina – v njej so bili predstavniki Civilne zaščite MOK, Gasilsko reševalne službe Kranj, Gasilske zveze MOK (prostovoljna gasilska društva), Medobčinskega inšpektorata Kranj in Komunale Kranj – bo cepljenje torej potekalo v avli Mestne občine Kranj (Slovenski trg 1, vhod s parkirišča Brioni, kjer bo možno tudi parkirati). Zdaj tam vsak dan med 9. in 13. uro poteka brezplačno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi (HAGT), razen v sredo, ko testiranje poteka v stari lekarni v Cerkljah.

 

V Cerkljah bo hitro testiranje potekalo tudi ta četrtek, 14. januarja, saj bo avla MOK rezervirana za cepljenje. Tam bo zdravstveno osebje ZD Kranj sprejemalo na cepljenje prijavljene občanke in občane, jih seznanilo s postopkom in cepilo. Delale bodo predvidoma tri ekipe, kar pomeni, da bodo sočasno lahko sprejeli približno 20 ljudi.

 

V nadstropju višje (komunikacijsko središče MOK) bo počivalnica. Po cepljenju mora vsaka cepljena oseba ostati vsaj 15 minut na opazovanju z namenom, da se ukrepa pri morebitnem slabšem počutju. Izhod za cepljene bo v pritličju pri službenem vhodu oziroma izhodu, sicer namenjenem zaposlenim v MOK.

 

Kje in kdaj bo potekalo hitro testiranje, bodo v ZD Kranj obveščali sproti, odvisno od cepljenja. Če cepljenje bo, bodo HAGT prestavili v Cerklje, ali pa odpovedali, zato znova pozivajo občane k spremljanju ažurnih informacij na spletni strani ZD Kranj in MOK ter lokalnih medijev.

 

Ob višjih temperaturah (od marca ali aprila dalje) bi, če bo hitro testiranje še potekalo, sicer lahko znova postavili šotor na Slovenskem trgu, kjer so to izvajali tik pred novim letom.

 

Informacije tik pred zdajci

 

Logistika bo zahtevna predvsem, ker bi utegnile pošiljke cepiva prihajati precej nepredvidljivo in bodo v ZD Kranj šele dan prej izvedeli, koliko cepiva bo na voljo za naslednji dan. Operativna skupina je tako določila tudi več lokacij (domovi krajevnih skupnosti, športne dvorane), kjer bi lahko potekalo cepljenje, če bi naenkrat prišla velika pošiljka cepiva. Pri tem so upoštevali prometno dostopnost in varnost oziroma možnost začasne uvedbe mirujočega prometa ter primernost prostorov za izvajanje cepljenja. Razpravljali pa so tudi o možnostih, kako bi v takem primeru učinkovito in pravočasno obveščali prijavljene na cepljenje.

 

Ob tem je treba upoštevati tudi dejstvo, da cepivo po 72 urah od odprtja ni več primerno za uporabo in ga je treba zavreči, zato je še toliko bolj pomembno, da so pripravljeni scenariji za vse potencialno nepredvidljive situacije.

 

Za skoraj popolno imunost sta sicer potrebni dve dozi cepljenja; prva naj bi zagotovila 50- do 60-odstotno zaščito, druga doza pa več kot 90-odstotno in naj bi prvi sledila po 21 dneh. Kljub temu naj bi tudi enkratno cepljenje zadostnega deleža prebivalstva zmanjšalo število okuženih oseb.