V Kranj se vrača edini igralski filmski festival v regiji

Kranjski igralski filmski festival – Krafft se letos seli v prostore novega kina v središču mesta

 

Kranj bo med 10. in 17. junijem gostil izbor najboljših novih filmov, ki jih zaznamuje vrhunska igra. V mesto se že tretjič vrača edini igralski filmski festival v regiji – Kranjski igralski filmski festival Krafft. Letos bo festival prvič potekal v prostorih novega kina v središču mesta, saj bo skupaj s Krafftom vrata odprl MOJKINO Kranj, ki se nahaja na lokaciji znamenitega kina Center.

 

Festival, ki ga bo letos otvorila predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar, se bo tudi tokrat začel s podelitvijo nagrad Društva slovenskih igralcev za najboljše igralske dosežke preteklega leta. Od nedelje do zaključka festivala si bodo gledalci lahko ogledali filme v tekmovalnem in spremljevalnem programu festivala. Letošnji novosti festivala pa so brezplačne dopoldanske projekcije mladinskih filmov za kranjske osnovne in srednje šole.

 

Za zlato jabolko se potegujejo igralke in igralci v desetih filmih

Deset filmov se bo potegovalo za prestižne nagrade zlato jabolko za glavno vlogo in za posebne igralske dosežke. Glavni selektor tekmovalnega programa je priznani srbski igralec Miki Manojlović, ki je zaslovel z vlogami v filmih Emirja Kusturice Oče na službenem potovanju in Podzemlje. Manojlović, ki prihaja na otvoritev festivala, bo tudi gost mojstrskega tečaja za slovenske igralce, ki bo potekal v okviru festivala. Skupaj s spremljevalnim programom bo na festivalu predvajanih 16 celovečernih filmov, od tega 12 premier.

 

Na Krafftu tudi premiera dokumentarnega filma o Petru Musevskem
Poseben poudarek festivala je tudi letos namenjen strokovnim delavnicam in tečajem. Letošnja tema je komunikacija med režiserjem in igralcem. Udeleženci bodo sodelovali s priznanimi tujimi mentorji, med katerimi so režiserji Davide Del Degan, Matteo Olleotto in Ivan Gergolet in direktorica kastinga Nathalie Cheron. Četrtkov večer pa bo posvečen  pokojnemu igralcu Petru Musevskem. V dvorani Prešernovega gledališča Kranj bo namreč premierno prikazan dokumentarni film Pero, ki ga je posnel Damjan Kozole, dolgoletni prijatelj Musevskega.

 

S festivalom bo Kranj dobil tudi mestni kino

Ob festivalu bo Kranj spet pridobil tudi mestni kino, ki bo v prihodnosti nudil številne filmske užitke in raznolike filmske vsebine. Vsi celovečerni filmi bodo letos prikazani v MOJKINO Kranj, ki bo skupaj s Krafftom odprl svoja vrata na lokaciji znamenitega kina Center. Kratki in študentski filmi pa bodo brezplačno predvajani na vrtu stolpa Škrlovec. “Krafft ponuja publiki tisto, kar je pri filmu najbolj izstopajoče in brez česar ni filma: igralce. In to v njihovi najboljši vlogi. Kranjsko občinstvo bo lahko izbiralo med svežimi filmi z vsega sveta, ki dokazujejo, da so igralke in igralci lahko vrhunski v vsakem žanru. Prav tako pa bomo na festivalu ponovno združili vse ključne akterje filmske industrije, od režiserjev, kasting direktorjev, producentov in seveda - slovenskih igralcev,” letošnji festival oriše Branko Završan, predsednik festivala Krafft.

 

Festival nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Krafft podpirata Slovenski filmski center in AIPA, K.O. Partnerja festivala sta Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) in Zavod Carnica. Projekcijo filma Pero sta omogočila produkcijska hiša Vertigo in Prešernovo gledališče Kranj.

 

 

Filmi – tekmovalni program:

 1. "Forever Young / Les Amandiers" (režija: Valeria Bruni Tedeschi, Francija) - 2 uri 6 minut
 2. "The Blue Caftan / Le Blue du Caftan" (režija: Maryam Touzani, Maroko) - 2 uri 2 minuti
 3. "Amanda" (režija: Carolina Cavalli, Italija) - 1 ura 33 minut
 4. "Leila's Brothers / Baradaran-e Leila" (režija: Saeed Roustayi, Iran) - 2 uri 45 minut
 5. "More Than Ever / Plus que jamais" (režija: Emily Atef, Francija) - 2 uri 3 minute
 6. "I Have Electric Dreams / Tengo Sueños Eléctricos" (režija: Valentina Maurel, Španija) - 1 ura 42 minut
 7. "Sigurno mjesto / Varen kraj" (režija: Juraj Lerotić, Hrvaška) - 1 ura 43 minut
 8. "99 Moons" (režija: Jan Gassmann, Švica) - 1 ura 50 minut
 9. "Woman on the Roof / Kobieta na dachu" (režija: Anna Jadowska, Poljska) - 1 ura 37 minut
 10. "Baci se na pod / Kick and Scream" (režija: Nina Violić, Hrvaška) - 1 ura 16 minut

 

Selektorja tekmovalnega programa festivala Krafft 2023

 • Miki Manojlović, mednarodno priznani srbski igralec, ki je zaslovel z vlogami v filmih Emirja Kusturice
 • Toni Cahunek, slovenski igralec, voditelj in Kranjčan

 

Žirija tekmovalnega programa

 • Nathalie Cheron, direktorica kastinga za mednarodne visokoproračunske uspešnice (npr. Valerian in mesto tisočerih planetov), serije in neodvisne evropske filme.
 • Nataša Barbara Gračner, filmska in gledališka igralka ter članica ansambla SNG Drama Ljubljana.
 • Gregor Zorc, filmski in gledališki igralec, ki smo si ga nazadnje zapomnili po vlogi v filmu Orkester Matevža Luzarja

 

Za dodatne informacije lahko kontaktirate Zalo Velkavrh na pr@krafft.si ali na številki 031 676 144.