V Kranju beremo: Marko Arnež, vodja Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj


Na Mestni občini Kranj, ki velja za branju prijazno občino, v rubriki V Kranju beremo predstavljamo odnos do branja in knjig (znanih) Kranjčanov oziroma ljudi, ki so povezani s Kranjem tako ali drugače. S tem bi radi še bolj spodbudili občanke in občane k branju in spoštljivemu odnosu do knjig, hkrati pa jim predstavili zanimive posameznike, ki živijo in/ali delajo v Kranju ter tako sooblikujejo njegovo identiteto.


Če se na kratko predstavite – kdo ste in kaj delate?

Sem učitelj filozofije in sociologije na Šolskem centru Kranj, vodim pa tudi Galerijo Prešernovih nagrajencev.

 

Kaj berete trenutno oziroma katero knjigo ste nazadnje prebrali? Zakaj ravno to – na čigavo priporočilo, zaradi kakšne priložnosti?

Trenutno berem knjigo Emila Filipčiča Moto, ki sem jo dobil v dar. Mogoče je bila izbrana zato, ker opisuje življenje »abstraktnega« slikarja, področje, ki mi je relativno blizu. Pa tudi srečal sem se že s pisateljem, tako da imam še malo dopolnjen pogled v ta roman. Se pa knjiga tematsko navezuje tudi na knjigo, ki jo berem vzporedno že nekaj časa; Thomas Bernhard: Mraz, v kateri je prav tako glavni junak slikar. Za to, da prejmem ali podarim knjigo, ni potrebna kakšna posebna priložnost, čeprav sem knjige vedno vesel, če jo prejmem kot darilo.

 

Kaj vam pomeni knjiga? V par stavkih opišite vaš odnos do branja/knjig?

Knjiga predvsem pomeni nek pogled, neko občutenje sveta, in če se me dotakne, postanem tudi sam del tega sveta. Berem, vstopam v te svetove, kadar imam le možnost. Tudi če veliko, še premalo. Večino knjig, ki jih preberem, imamo v domači knjižnici, tako da živijo z nami, tudi še, ko so prebrane. Prav tako pa neprebrane nagovarjajo, da jih vzamemo v roke. Sobivanje.

 

E-knjiga ali navadna knjiga?

E- knjiga še ni našla pravega mesta, čeprav menim, da je e-bralnik zelo koristna zadeva, predvsem za knjige, iz katerih želiš dobiti predvsem informacije.

 

Kdaj najraje berete?

Najraje berem, kadar me za to spodbudi deževno vreme. Kakšen prost deževen dan. Sicer je knjiga vedno z mano in vzamem jo v roke, kadar je priložnost. Zjutraj, zvečer. Kadar je čas.

 

Katere knjige ne boste nikoli pozabili oziroma vam je zaznamovala življenje?

Težko bi se odločil za naj knjigo, ker bi s tem naredil krivico drugim. Lahko pa bi sestavil mozaik knjig, ki so se me v določenih obdobjih še posebej dotaknile in vplivale na moje odločitve. Hessejeva Siddharta, Pekićeva Kako pomiriti vampirja,  Endejeva Neskončna zgodba, romani Vitomila Zupana, že omenjen Bernhard, pa seveda filozofske knjige, knjige o umetnosti …

 

 

Kategorije:
v-kranju-beremo