V Kranju beremo: Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj


Na Mestni občini Kranj, ki velja za branju prijazno občino, v rubriki V Kranju beremo predstavljamo odnos do branja in knjig (znanih) Kranjčanov oziroma ljudi, ki so povezani s Kranjem tako ali drugače. S tem bi radi še bolj spodbudili občanke in občane k branju in spoštljivemu odnosu do knjig, hkrati pa jim predstavili zanimive posameznike, ki živijo in/ali delajo v Kranju ter tako sooblikujejo njegovo identiteto.


 

Če se na kratko predstavite – kdo ste in kaj delate?

Trenutno sem še direktorica Prešernovega gledališča Kranj, se pa v kratkem poslovim od te funkcije. Poslanstvo PGK je sicer skrb za trajno in nemoteno izvajanje programov in projektov ter posredovanje na področju uprizoritvenih umetnosti v lokalnem, regionalnem in mednarodnem prostoru, omogočanje profesionalne kakovostne umetniške produkcije, ki je v največji meri dostopna občinstvu, in aktivno vključevanje v revitalizacijo mestnega jedra Kranja.

 

Kaj berete trenutno oziroma katero knjigo ste nazadnje prebrali? Zakaj ravno to – na čigavo priporočilo, zaradi kakšne priložnosti?

Nazadnje sem prebrala knjigo Erice Johnson Debeljak Devica, kraljica, vdova, prasica, sedaj pa prebiram Oshojev Strah. Obe knjigi sta mi priporočili sodelavki in zdi se mi, da mi prave knjige pridejo v roke ob pravem času. S prvo knjigo sem se dobesedno zlila, saj je to tudi zgodba mojega življenja, z drugo pa trenutno bolje sprejemam trenutno negotovost v življenju.

 

Kaj vam pomeni knjiga? V par stavkih opišite vaš odnos do branja/knjig? Kdo vas je navdušil za knjige?

Knjiga mi pomeni odklop in potovanje vase in v brezčasje. V času epidemije še toliko bolj. Zadnje leto sem knjige dobesedno »požirala« in tako lažje preživljala čas, ko je naša svoboda omejena. Knjige mi odpirajo obzorja in z njimi spreminjam tudi svoj pogled na svet. Ne spomnim se, kdo me je navdušil za knjige, spomnim pa se, da ta ljubezen taja že od otroških let.

 

E-knjiga ali navadna knjiga? Zakaj?

Raje navadna knjiga, ker je tudi listanje posebno doživljanje knjige. Velikokrat se ujamem, da odprem knjigo na naključni strani in pogledam, kaj mi ta dan govori ????, pa tudi razmišljam, kdo je to knjigo že listal in prebiral, kaj mu/ji je povedala … Pride pa e-knjiga prav na potovanjih, ko ne morem v nahrbtnik »stlačiti« toliko knjig, kot bi si želela.

 

Kdaj najraje berete?

Doma najraje berem zvečer na kavču ali v postelji, absolutno pa leže. Ta navada se verjetno vleče iz mladosti, ko sem velikokrat brala ponoči s svetilko pod kovtrom. Na dopustu pa kadarkoli in kjerkoli, le na plaži ne, ker mi ležanje na plaži ne leži. Raje kje v senci borovcev.

 

Katere knjige ne boste nikoli pozabili oziroma vam je zaznamovala življenje?

Mali princ Antoinea de Saint-Exupéryja. Zaradi preprostih resnic o življenju.

 

 

 

Kategorije:
v-kranju-beremo