V Kranju beremo: Petra Mohorčič, ravnateljica Glasbene šole Kranj

Na Mestni občini Kranj, ki velja za branju prijazno občino, v rubriki V Kranju beremo predstavljamo odnos do branja in knjig (znanih) Kranjčanov oziroma ljudi, ki so povezani s Kranjem tako ali drugače. S tem bi radi še bolj spodbudili občanke in občane k branju in spoštljivemu odnosu do knjig, hkrati pa jim predstavili zanimive posameznike, ki živijo in/ali delajo v Kranju ter tako sooblikujejo njegovo identiteto.

 

Če se na kratko predstavite – kdo ste in kaj delate?

Sem ravnateljica Glasbene šole Kranj, ustanove, ki mlade spodbuja in usmerja, da postajajo kar se da odlični ljudje – na vseh področjih, pri čemer jih to poskušamo naučiti s  poučevanjem igranja inštrumentov, petja ali skozi ples baleta.

 

Kaj berete trenutno oziroma katero knjigo ste nazadnje prebrali? Zakaj ravno to – na čigavo priporočilo, zaradi kakšne priložnosti?

Že drugič sem posegla po knjigi Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in 1/4 - Kako z življenjem narediti še kaj. Zakaj? Ker te enostavno spomni, zakaj se splača živeti!

 

Kaj vam pomeni knjiga? V par stavkih opišite vaš odnos do branja/knjig? Kdo vas je navdušil za knjige?

Po knjigah zadnje čase posežem redko, pogosteje si vzamem čas za branje sestavkov, prebliskov, člankov, mnenj v časopisih, ki jih lahko preletim v nekaj minutah in mi ravno tako dajo veliko snovi za razmišljanje, hitro preverjanje svojega razumevanja sveta in razširjanje poznavanja različnih področij.

 

E-knjiga ali navadna knjiga? Zakaj?

Tiskana knjiga, vsekakor. Občutek papirja in predvsem – oči se solzijo zaradi vsebine in ne zaradi svetlobe, ki prihaja iz ekrana!  

 

Kdaj najraje berete?

Največkrat na dopustu, torej ravno v naslednjih dneh! To pomeni v naravi.

 

Katere knjige ne boste nikoli pozabili oziroma vam je zaznamovala življenje?

Prej omenjene in njenega nadaljevanja: Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let: do konca se živi. Domiselnost, pogum, iskriv pogled na življenje (ne samo starostnikovo!), humor, vrednote, pronicljivost, kritika družbe … Ta knjiga bi morala biti obvezno čtivo za vse – in to preden kogarkoli začne preganjati misel o staranju!

 

 

Kategorije:
kultura