V Kranju najbolj množično v akciji Očistimo Gorenjsko invazivk

V soboto, 10. junija, so v Mestni občini Kranj v sodelovanju z občankami in občani ter ob strokovni podpori kranjske enote Zavoda RS za varstvo narave na različnih lokacijah po Kranju izpeljali akcijo Očistimo Gorenjsko invazivk. Lani so jo v Kranju izvedli prvič, letos pa se je akciji pod okriljem Razvojne agencije Sora pridružilo še nekaj drugih gorenjskih občin. Akcije odstranjevanja rastlin, ki povzročajo gospodarsko škodo in negativno vplivajo na človeško zdravje, se je udeležilo okoli 120 prostovoljcev, največ od tega v Kranju.

 

V Kranju so delovno akcijo že prejšnji konec tedna začeli dijaki BC Naklo, to soboto je okoli 100 prostovoljcev čistilo na sotočju Rupovščice in Kokre, ob Bobovških jezercih, v kanjonu Kokre (pri Hujanskem mostu) ter v Struževem (»piknik prostor«), danes in jutri pa jo bodo v bližnji okolici šol izvedli še Osnovna šola Predoslje in OŠ Šenčur.

Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec, ki je prav tako aktivno sodeloval v akciji, se je iskreno zahvalil za sodelovanje vsem prostovoljkam in prostovoljcem vseh generacij, koordinatorjem, kranjski območni enoti Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN) in Razvojni agenciji Sora.

 

»Lani smo se tega podviga prvič lotili v Kranju, za letos pa podali pobudo, da se ta akcija razširi tudi v sosednjih občinah. S pomočjo Razvojne agencije Sora in kranjske območne enote Zavoda RS za varstvo narave smo tako pri odstranjevanju invazivnih tujerodnih vrst rastlin stopili skupaj še z občinami Bled, Kranjska Gora, Jesenice, Jezersko, Vodice in Žiri ter z BC Naklo, OŠ Predoslje in OŠ Šenčur. To je pomembno in nujno, saj ne naredimo veliko, če jih odstranimo na enem mestu, potem pa se širijo naprej z drugih strani. Zato jih lahko temeljito zatiramo le s skupnimi močmi. Bomo pa morali pri tem biti zelo vztrajni, če želimo obvarovati domorodne vrste, obenem pa tudi ozaveščati ljudi, katere rastline ne sodijo na naše domače zelenice in vrtove, ker lahko povzročijo veliko škodo tudi širše.«

Eden od ciljev akcije je prav ozaveščanje ljudi o pomembnosti odstranjevanja invazivnih vrst ter njihovih negativnih učinkih za okolje in človeka, za uspešno izvedbo na terenu pa so v ZRSVN izvedli izobraževanje koordinatorjev, ki so usmerjali, svetovali in izobraževali prostovoljce.

Po napornem sončnem dopoldnevu so v Kranju poskrbeli tudi za malico za vse prostovoljce in zabavo za otroke ter tako združili prijetno s koristnim – to je bila priložnost za vse generacije za zabaven, koristen in poučen izlet.

 

»Za pomoč se zahvaljujemo vsem prostovoljcem in prostovoljkam ter hkrati upamo, da bo akcija v prihodnjih letih postala tradicionalna, saj je še veliko lokacij, na katerih bi bilo potrebno odstranjevanje invazivnih tujerodnih vrst. Upamo, da se nam naslednje leto pridruži še kakšen par rok več ter še kakšna dodatna občina,« so zapisali koordinatorji akcije, Razvojna agencija Sora in ZRSVN.

Avtor fotografij: Anže Krže/Mediaspeed