V Kranju od jutri nov urnik testiranj s hitrimi testi

S sredo, 1. septembrom, se v Kranju spreminja urnik testiranj s hitrimi antigenskimi testi na novi koronavirus. Popoldanskega termina ne bo več, testiranje bo potekalo vsak delovni dan od 6.30 do 9.30. Novost je izjava, ki jo je treba oddati pred testiranjem, o tem, ali je posameznik upravičen do brezplačnega testiranja oziroma je sam plačnik storitve. Priložiti je treba tudi potrdilo delodajalca, da je posameznik zaposlen v dejavnostih, za katere so predpisani pogoji PCT. 

 

Hitro testiranje je po uredbi vlade plačljivo (12 evrov), do nadaljnjega pa ostaja brezplačno za zaposlene v dejavnostih, v katerih so predpisani pogoji PCT: to velja za zdravstvo, gostinstvo, vzgojo in izobraževanje, izvajalce socialnih programov, kulturnih prireditev, verskih obredov, izobraževanj, taksiste in frizerje, navajajo v Zdravstvenem domu Kranj. Kot dokazilo velja potrdilo delodajalca.

 

Pred testiranjem je treba izpolniti izjavo (dostopna je tukaj), s katero se posameznik opredeli, ali sodi v katero od skupin, ki so upravičene do brezplačnega testiranja oziroma bo test plačal sam. Izpolnjeno  je treba prinesti na testiranje.

 

Naročanje na hitro testiranje ni potrebno, obvezni sta zdravstvena kartica in osebni dokument. Plačljivo testiranje se plača na mestu testiranja v Globusu, plačilo je možno le s plačilno kartico. Obvestilo o rezultatu hitrega testa prejmete preko sporočila SMS v 30 minutah po testiranju. Šele takrat se lahko v Globusu izda tudi potrdilo. To seveda velja le v primeru negativnega testa; če je pozitiven, sledi potrjevanje s PCR testom. Potrdila o negativnem hitrem testu izdajajo tudi v zabojniku v atriju ZD Kranj vsak delovnik od 14. do 18. ure. Lahko pa ga posameznik pridobi tudi sam na portalu zVEM, na katerem je testiranje zabeleženo v trenutku, ko testiranec prejme sporočilo SMS. Več informacij je na voljo na spletni strani ZD Kranj.

 

Cepljenje še naprej ob sredah in četrtkih

V kranjski vojašnici, največjem cepilnem centru na Gorenjskem, bodo tudi v septembru cepili proti covidu-19  ob sredah in četrtkih. Urnik bodo prilagajali sproti. Na voljo so vsa cepiva proizvajalcev AstraZeneca, Pfizer, Moderna in Johnson&Johnson (Vaxzevria, Comirnay, Spikevax in Janssen) – do porabe zalog. Prijave na cepljenje ZD Kranj zbira še naprej prek lastnega spletnega obrazca in spletnega portala zVEM.

 

Urnik cepljenja ta teden:

sreda, 1. september:

7.30–9.40 naročeni,

9.45–13.30 odprto cepljenje za nenaročene;

 

četrtek, 2. september:

11.15–13.00 naročeni odrasli,

13.00–13.30 naročeni otroci (prisoten pediater),

13.30–14.30 odprto cepljenje za nenaročene otroke (prisoten pediater; starost otrok od dopolnjenih 12 let do vključno 15 let),

14.00–17.00 odprto cepljenje za nenaročene odrasle.


V ZD Kranj opozarjajo, da termini za naročene niso termini odprtega cepljenja. Spremembo termina cepljenja lahko sporočite na cepljenje.covid@zd-kranj.si ali 040 807 672 vsak delovnik med 8. in 13. uro.