V Kranju se bo teklo in hodilo za dober namen

Tekaške prireditve so v Sloveniji postale stalnica. Udeležuje si jih vedno več tekačev. Tudi Kranj ne zaostaja za organizacijo tekaških prireditev, najbolj množična sta zagotovo Županov tek ter Tek za Kranj. Organizatorji obeh tekov so se odločili, da združijo moči ter Kranju, Sloveniji ter tujini ponudijo veliko dobrodelno rekreativno tekaško prireditev: Tek za Kranj – memorial Vincenca Drakslerja. Dogodek bo ponujal druženje vseh generacij; od najmlajših, šolarjev, tekačev tekmovalcev in rekreativcev do športnih društev ter klubov. Del zbranih sredstev bo namenjenih zaposlovanju težje zaposljivih oseb in financiranju vadnin mladim športnikom, ki si treningov drugače ne bi mogli privoščiti.


Dogodek je posvečen lani preminulemu velikemu kranjskemu dobrotniku Vincencu Drakslerju, ki je pomembno zaznamoval humanitarne dejavnosti v Kranju. Večkrat je dejal: »Najbolj sem srečen, če lahko pomagam ljudem v stiski, še posebej mladim.« Vincenc Draksler je bil soustanovitelj Fundacije Vincencije Drakslerja za odvisnike. Velikodušno je pomagal ljudem odrinjenim na rob družbe. V duhu njegovih besed bo potekal tudi Tek za Kranj - Memorial Vincenca Drakslerja, kjer bodo udeleženci z mladostjo, vztrajnostjo in modrostjo starejših, v duhu medgeneracijskega sodelovanja, premagovali različne razdalje. Ta dan bo vse družil isti cilj, ki je bil vodilo gospoda Drakslerja: pomagati pomoči potrebnim.


Tekači bodo uživali na zanimivi  krožni tekaški trasi, ki bo potekala mimo Prešernovega gaja, čez kanjon Kokre in po kranjskih ulicah do vodnjaka v starem mestnem jedru. Teklo se bo na 3,3 km in 10 km, najmlajši pa se bodo lahko preizkusili na Krančkovem otroškem teku. Za pohodnike bo organiziran Pohod Vincenca Drakslerja po skritih kotičkih Kranja.


Dogodek se bo najprej začel  s Pohodom Vincenca Drakslerja. Pohodniki po Kranju bodo na kontrolnih točkah zbirali žige in se pomikali proti cilju, na vrtu Gradu Khislstein. Udeleženci bodo izbirali med dvema trasam pohoda, krajša (2,4 km - 6 kontrolnih točk) in daljša (3,3 km - 9 kontrolnih točk). Vsak prijavljeni pohodnik, s poravnano startnino, bo prejmel spominsko darilo in topli obrok.


Štart otroškega teka bo ob 11.30 uri. Sledil bo pozdravni nagovor župana in predsednika Atletskega kluba Triglav Kranj, ob 12.00 uri pa še štart vseh ostalih tekov.


Na 3. Teku za Kranj – Memorialu Vincenca Drakslerja bodo prisotni  tudi kranjski ambasadorji športa Robert Kranjec, Vesna Fabjan, Emil Tahirovič in Tadej Valjavec. Pri nekaterih glavnih znamenitostih mesta Kranj bodo najprej delili žige pohodnikom, nato se bodo pridružili še otroškemu teku ter pozdravili tekače. Dogodek bo popestril obisk Jureta Koširja, ki bo na 3. Teku za Kranj tudi aktivno sodeloval na teku na 10 kilometrov.


Zaključek prireditve bo ob 13.30 s podelitvijo in družbeno-zabavnim programom, bo potekal na vrtu gradu Khizelstein. Zmagovalci ter drugo in tretje uvrščeni bodo poleg sponzorskih daril prejeli tudi  prav posebne lesene pručke, ki so jih  izdelali v Fundaciji Vincenca Drakslerja. Natančnejši program dogodka ter ostale zanimive informacije, povezane s tekom, si lahko ogledate na spletni strani www.tekzakranj.si.


Zvesti sponzor, podjetje ŽITO, bo udeležencem ponudilo čokolado velikankoter s čokoladicami obdarilo udeležence otroškega teka. Na družabnem delu dogodka bo udeležencem na voljo tudi Žito-v jubilejni  kruh velikan ter kranjska klobasa velikanka, ki bo skupaj z ostalimi dobrotami postrežena na vrtu Gradu Khislstein.


Še nekaj statistike o dogodku. Do sedaj se je prijavilo skoraj 200 otrok in 600 tekačev. Odličen je tudi odziv pohodnikov in kranjskih klubov. V lanskem letu je na teku na 3,3 km med moškimi slavil ambasador teka Rok Puhar, ki je progo premagal v neverjetnem času 0:09:40. Pri ženskah je slavila Klara Mali s časom 0: 11:49. V teku na 10 km je bil prvi Dino Grbić časom 0:33:33, pri ženskah pa Lenča Belehar s časom 0:38:19.


Organizatorji prireditve so: Mestna občina Kranj, Fundacija Vincenca Drakslerja, Zavod za šport Kranj, Atletski klub Triglav Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter kranjsko podjetje Dspot, d. o. o.


Sponzorji prireditve so: Erdinger Alkoholfrei, ActiveO2, Merkur, Skupina Elektro Gorenjska, Eltron, Komunala Kranj, Vigred, Žito, Dilca, Cadis d.o.o. in Timing Ljubljana.

 

Več o dogodku ter tudi prijave, ki bodo možne tudi na dan prireditve: www.tekzakranj.si.