V mestnem jedru vsak dan odzvanjajo sakralne in posvetne melodije

V zvoniku župnijske cerkve sv. Kancijana in tovarišev mučencev, ki bo od poletja dalje odprt za obiskovalce, po novem od jutra do večera vsako uro melodično zaigra deset malih bronastih zvonov. Z dnevnim igranjem melodičnega zvonovja želi Župnija Kranj prispevati svoj delež h kulturni podobi starega mestnega jedra Kranja, obenem pa skrbi za slovensko svetno in sakralno zvočno kulturno dediščino ter njeno približevanje širši javnosti.

 

Tako imenovani Glockenspiel ali zvonovje po kolavdatorju dr. Matjažu Ambrožiču v Kranju odzvanja v osemkotnem prostoru zvonika župnijske cerkve, nad šestimi velikimi cerkvenimi zvonovi na višini 40 metrov, je pojasnil dr. Andrej Naglič, župnik Župnije Kranj. Izdelali so jih v livarni zvonov Grassmayr na Tirolskem v Avstriji, pritrjeni pa so na okroglo leseno konstrukcijo in skupaj tehtajo 317 kilogramov.

 

Od poletja si bo melodično zvonovje in cerkvene zvonove v zvoniku župnijske cerkve sv. Kancijana in tovarišev mučencev, ki od konca januarja velja za kulturni spomenik državnega pomena, mogoče tudi pobliže ogledati. Ti predstavljajo simbol oziroma glasnika povezovanja prebivalcev mesta Kranj, Slovenije in Srednje ter Zahodne Evrope s svojo tisočletno zgodovino. Že od letošnjega 8. februarja dalje pa melodično zvonovje vsak dan med 7.30 do 21.30 uro med drugim igra slovensko in evropsko himno, slovenske ponarodele pesmi in Marijine napeve. Program kranjskega melodičnega zvonovja vsebuje tudi zbirko slovenskih pritrkovalskih melodij.

 

Popestritev za turiste in obiskovalce

Melodična zvonovja so sicer pogosto sestavni del mogočnih cerkva oziroma mestnih stavb po Srednji in Zahodni Evropi (na primer Dunaj, Gradec, Innsbruck, München, Bruselj) ter popestrijo doživetje turistov in obiskovalcev trgov pred cerkvami. V Sloveniji je nekaj poizkusov tovrstnih postavitev (na primer Sveta gora nad Novo Gorico, Zasavska Sveta Gora, kapela v Žlebiču), vendar ne – kakor je to v Kranju – s toliko toni oziroma zvonovi, ki so namenjeni prav igranju melodij in so vliti v posebnem močnejšem »rebru« ter natančno uglašeni.

 

Kladivca in tehnologija krmiljenja kranjskega melodičnega zvonovja so plod slovenskega znanja ter imajo tudi možnost nastavljanja jakosti, česar podobni sistemi v tujini nimajo. Element glasbenega dela je v kranjskem primeru namreč integriran v sistem krmiljenja kladivc, celotni sistem pa voden preko osnovnega sistema zvonjenja in zato usklajen z bitjem ter zvonjenjem osnovnih cerkvenih zvonov.

 

Podroben dnevni program igranja kranjskega melodičnega zvonovja:

7.30 Je angel Gospodov

8.30 Marija skoz življenje

9.30 S skupno pesmijo prosimo

10.30 Christus vincit

11.30 Zdravljica

12.30 Je angel Gospodov

13.30 Oda radosti

14.30 Slovenija, od kod lepote tvoje

15.30 Prelepa Gorenjska

16.30 Oj Triglav moj dom

17.30 Po jezeru bliz' Triglava

18.30 Zvonovi zvonite*

19.30 Je angel Gospodov

20.30 Slovenec sem

21.30 Angelček varuh moj

* Sveta noč (25. 12.–6. 1.), Jezus naš je vstal od smrti (Velika noč – Bela nedelja), Spet kliče nas venčani maj (maj), Kraljica venca rožnega (oktober)