V mestnem prometu tudi testni električni avtobus

Danes in jutri bo v mestnem prometu Mestne občine Kranj v testni uporabi električni avtobus. S tem kranjska občina utrjuje svoj status ene od vodilnih na področju e-mobilnosti. Testno vozilo bo tako kot drugi mestni avtobusi opremljeno v skladu z varnostnimi in higienskimi ukrepi za preprečevanje širitve covida-19.

 

Testni avtobus, ki se ponaša z zmogljivostjo akumulatorja 480 kWh z dosegom med 200 in 270 kilometrov, bo vozil po vseh progah mestnega prometa v petek in soboto. To je drugi električni avtobus, ki so ga pri podjetju Arriva pognali po ulicah Mestne občine Kranj (MOK). Prvo testno vozilo so preizkusili konec junija. Sicer pa je prvo električno vozilo, ki se redno uporablja v Kranju, KRANVAJ – vse od leta 2017.

 

S tem Kranj izvaja analizo prehoda na električne avtobuse in uresničuje svoje cilje na področju e-mobilnosti. V letu 2021 naj bi zamenjali prve štiri avtobuse. V prihodnosti pa načrtujejo tudi zamenjavo voznega parka uprave in zavodov, vzpostavitev javnih polnilnih centrov, postavitev sončnih elektrarn in shranjevalnika električne energije. S tem se MOK zavzema za zmanjšano rabo energije, stroškov in obremenitev okolja.

 

Mestni promet Kranj trenutno obratuje po počitniškem režimu. Vozni redi so na voljo na povezavi: vozni redi mestnega prometa Kranj.