V Parku La Ciotat v Kranju tudi kip Prešernovega sodobnika Tarasa Ševčenka

Mestna občina Kranj nadaljuje krepitev mednarodnega povezovanja s postavljanjem doprsnih kipov Prešernovih literarnih sodobnikov v Parku La Ciotat v Kranju. Župan Matjaž Rakovec je dan pred ukrajinskim praznikom literature in jezika z veleposlanikom Ukrajine v Republiki Sloveniji Mihajlom Brodovičem in častnim konzulom Sandijem Brezovnikom v parku odkril doprsni kip največjega ukrajinskega pesnika Tarasa Ševčenka (1814–1861).

 

Park La Ciotat na Bleiweisovi cesti nosi ime po francoskem mestu, s katerim se je Kranj pobratil leta 1958. V zadnjih šestih desetletjih je Mestna občina Kranj (MOK) stkala mnoge prijateljske čezmejne vezi. Mednarodno zgodbo v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ki se odvija v kranjski občini, nadgrajuje s postavitvijo spominskega obeležja mednarodnih literarnih sodobnikov Franceta Prešerna. S tem se občina – v sodelovanju z veleposlaništvi – poklanja velikim mojstrom besede v svetovnem merilu. Dan pred ukrajinskim praznikom literature in jezika je župan MOK Matjaž Rakovec skupaj z ukrajinskim veleposlanikom Mihajlom Brodovičem in častnim konzulom Ukrajine v Sloveniji Sandijem Brezovnikom odkril doprsni kip največjega ukrajinskega pesnika Tarasa Ševčenka. Ševčenko, ki je bil tudi pisatelj, umetnik, etnograf, folklorist in politik, je simbol ukrajinske kulture. Njegovo ustvarjanje pomeni temelj sodobne ukrajinske književnosti. Po svetu je več kot 1000 spomenikov, muzejev, šol, gledališč, ki nosijo ime tega velikega literata. Zdaj tudi v Kranju. Spomenik je izdelan v Ukrajini, avtor doprsnega kipa je Sejfadin Gurbanov.

 

»Kar je France Prešeren za nas Slovence, to je Ševčenko za Ukrajince. Veliko njegovih pesmi je po vsebini podobnih Prešernovi poeziji. Oba sta razvijala pronicljive misli. In prav radoveden sem, kaj bi si povedala, če bi se ta dva velika umetnika, ki sta živela v istem zgodovinskem obdobju, srečala danes – tukaj, v parku mednarodnega povezovanja, na poti Prešernovih sodobnikov. V imenu MOK se zahvaljujem ukrajinskemu veleposlaništvu za idejo o Prešernovih sodobnikih in donacijo spomenika. Veseli smo, da je zgodba o Prešernovih sodobnikih tako lepo zaživela. Vsakič, ko opazim, da se kdo od mladih ustavi v parku in si ogleduje kipe Prešernovih sodobnikov ter se fotografira ob njih, čutim zadovoljstvo. Na ta način mlade učimo, kako pomembna je bogata zapuščina teh literarnih mojstrov svetovnih razsežnosti,« je ob postavitvi tretjega kipa v Parku La Ciotat povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

 

»Zelo lepo je, da je veliki Ukrajinec Taras Ševčenko našel svoje častno mesto v tem parku med izjemnimi osebnostmi različnih narodov. Njegova navzočnost simbolno poudarja dejstvo integracije Ukrajine v enotno družino evropskih narodov. Svetovno znani Ukrajinec je že drugič ovekovečen v Sloveniji. Doprsni kip genija ukrajinske revolucionarne besede je bil, zahvaljujoč  prizadevanjem ukrajinske skupnosti in Veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji, postavljen v Štanjelu, rojstni kraški vasi slovenskega pisatelja Jožeta Abrama, ki je prvi prevedel v slovenščino Ševčenkove najpomembnejše pesnitve. Vrsta generacij, s pristno ljubeznijo in spoštovanjem, ima prav Ševčenka za očeta ukrajinskega naroda, kar si je Ševčenko tudi resnično zaslužil,« je v slovenskem jeziku dejal ukrajinski veleposlanik Mihajlo Brodovič in kranjskemu županu izročil priznanje v znak zahvale za dragocen prispevek k razvoju bilateralnega sodelovanja in krepitev kulturnih vezi med Ukrajino in Slovenijo.

 

»Ukrajina in Slovenija sta poleg politične in gospodarske povezanosti močno povezani tudi kulturno. Ena od teorij, o kateri so nas učili v šolah, pravi, da so se zahodni Slovani vključno s Slovenci na današnja ozemlja preselili z območja med Karpati in Dneprom. Kar potrjuje tudi dejstvo, da imata ukrajinski in slovenski jezik preko 2000 enakih besed. Podobni so si tudi narodni običaji. Častni konzulat Ukrajine v Kranju, ki je odprl vrata pred skoraj 10 leti, se trudi poleg poslovnih vezi med državama negovati tudi kulturne. Lep primer je postavitev kipa Tarasa Ševčenka v Parku La Ciotat,« je dodal častni konzul Sandi Brezovnik.

 

 

Veleposlanik in častni konzul sta se vpisala v častno knjigo gostov MOK. Kranjski župan je v znak povezovanja ukrajinskemu veleposlaniku predal listino Pot Prešernovih sodobnikov v spomin na sodelovanje pri projektu, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnjem letu.