Vabilo na Dneve evropske kulturne dediščine

V petek, 24. septembra 2021, se ob 11. uri začenjajo Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine. Med 25. septembrom in 9. oktobrom bo na temo Dober tek! več kot 350 dogodkov v 150 krajih širom Slovenije in v zamejstvu, seveda tudi Kranju.

V teku pa je tudi natečaj Mladi raziskovalci evropske dediščine, namenjen skupinam otrok in mladih.

 

Osrednja slovesnost bo 24. septembra 2021, ob 11. uri in bo potekala v spletnem okolju Zoom (prijava do 23.9.2021 na https://www.zvkds.si/sl/dekd/srecanje-dekd-tkd).

 

Matjaž Gruden, direktor direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope, bo odprl 31. Dneve evropske kulturne dediščine in 9. Teden kulturne dediščine. Sprehodili se bomo po gastronomski dediščinski krajini Slovenije. Vodenje dogodka bo potekalo iz rekonstruirane Vrhnjakove dimnice v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem. Predstavili se nam bodo dijaki Šolskega centra Nova Gorica, ki bodo skuhali svojo slastno zgodbo, Koroški pokrajinski muzej s projektom Koroška košta, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije z uspešnico Heriterra – od znanstvenih raziskav do tržišča in Kulturno društvo Tabor Podbrezje s podbreško potico.

 

Pri oblikovanju programa dogodkov in dejavnosti sodelujejo muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, vrtci, osnovne, srednje šole in gimnazij, območne izpostave JSKD, ter zavzeti posamezniki, ki delujejo v mladinskih klubih, turističnih organizacijah, zvezah kulturnih organizacij, nevladnih organizacijah – društvih, skupno kar blizu 500 različnih organizacij.

 

Pregledne in zanimive razstave, predavanja, predstavitve, posveti, delavnice, zbirke starih receptov in njihove sodobne nadgradnje, kuhanje, krašenje, okušanje in vonjanje, spoznavanje kuharskih skrivnosti naših prednikov, lokalnih posebnosti ter obujanje pozabljenih sestavin so le del dejavnosti, ki se bodo zvrstile med 25. septembrom in 9. oktobrom.

 

Ob voščilu Dober tek! najprej pomislimo na hrano, toplino doma, harmonijo okusov …, vendar pa so to vsakodnevno frazo sooblikovalci DEKD in TKD bogato razširili. Prisluhnili so zgodbam, vzpostavili vez s preteklostjo, s tradicijo pridobivanja hrane in prehranjevanja, črpali so iz izkušenj in znanj naših prednikov, vse sestavine povezali in jih začinili s sodobnimi prizadevanji po bolj trajnostnem, zdravem in sonaravnem bivanju ter vračanju h koreninam.

 

Vabljeni, da v srečanjih, ki nas bogatijo in spreminjajo, s pomočjo dediščine spoznavate in sooblikujete nove navade, spletate nove vezi in prijateljstva ter se prepustite pestri snovni in nesnovni ponudbi letošnjih dogodkov.

 

Podroben program

 

Kategorije:
aktualno