Vabilo na spletno delavnico "Označevanje živil od A do Ž"
Mestna občina Kranj v sodelovanju z GZS ta teden vabi na spletno delavnico z naslovom "Označevanje živil od A do Ž". Namenjena je vsem, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo in prodajo živilskih izdelkov, organizatorjem prehrane ter kupcem lokalno pridelane hrane in izdelkov, ki bi želeli izvedeti več o njihovem označevanju.
V letu 2021 bo Slovenija nosila naziv gastronomske regije. Gre za velik izziv, ki ga bo morala država znati dobro izkoristiti in se predstaviti kot regija, kjer je pomembna lokalna samooskrba ter vsi njeni členi v verigi oskrbe s hrano.
Mestna občina Kranj si je za enega od ciljev s področja prehranske samooskrbe zadala tudi, da bi domača lokalna prehrana postala del vsakdana na jedilnikih šol, vrtcev, domov upokojencev in v domačih gospodinjstvih. Za doseganje cilja bo potrebno aktivno povezovanje in sodelovanje pridelovalcev ter proizvajalcev po celotni državi, pomemben vidik pri prodaji lokalno pridelanih izdelkov pa je tudi njihovo pravilno označevanje in s tem celovita obveščenost oziroma informiranost potrošnikov.
Zato vse zainteresirane vabimo na spletno delavnico, ki bo v sredo in četrtek, 18. in 19. novembra 2020, med 12. in 15. uro potekala prek spletne aplikacije Microsoft Teams. Udeležba na dogodku je brezplačna, obvezne pa so prijave.
Posebna pozornost bo namenjena usmeritvam, na kakšen način in na podlagi katerih podatkov pripravimo označbo živilskega izdelka, da je skladna z veljavno zakonodajo.
Glavna področja, ki jih bodo udeleženci spletne delavnice obravnavali, bodo:
- obvezne informacije na živilih
- oznaka hranilne vrednosti živih
- prehranske in zdravstvene trditve
Ob tem jih bodo seznanili tudi s praktičnimi primeri označb, najpogostejšimi napakami oziroma pomanjkljivosti.
Poudarek bo na interaktivni delavnici, saj bodo udeleženci v skupinah delali na konkretnih primerih, predavatelji pa jim bodo poskušali odgovoriti na vsa vprašanja, ki na tem področju pestijo nosilce živilske dejavnosti. Seznanili jih bodo tudi z najnovejšimi trendi na področju preskrbe in potrošnje s hrano tako na lokalnem kot na globalnem nivoju.
Več informacij v priponki.