Več kot 1000 kolesarjev na prvi izvedbi L'Etape Slovenia

Minuli konec tedna je bil na Gorenjskem v znamenju velikega kolesarskega praznika. Več kot tisoč rekreativnih kolesarjev se je namreč udeležilo premierne izvedbe dirke L'Etape Slovenia by Tour de France, rekreativne preizkušnje na dveh razdaljah (70 in 138 km) pod okriljem blagovne znamke dirke po Franciji.

 

Dvodnevni dogodek, ki je dodobra oživel tako središče Kranja kot ceste po Gorenjski, je odlično uspel, rekreativnega kolesarjenja na najvišji organizacijski ravni pa je se poleg otrok in družin, ki so bili aktivni v soboto, na tisti pravi 'Tour de France izkušnji' udeležilo več kot 600 kolesarjev na daljši razdalji (138 km) in več kot 400 na krajši (70 km) iz 17 držav. Udeležence je na progi spodbujal tudi ambasador dirke in domačin, vrhunski slovenski kolesar Matej Mohorič, družbo pa mu je delal znameniti Tourov hudiček, maskota Didi.

 

Mohorič je z županom Mestne občine Kranj Matjažem Rakovcem tudi odprl nedeljsko dirko, ki jo je po 3 urah in 24 minutah dobil Nizozemec Johnny Hoogerland, nekdanji profesionalni kolesar, tudi trikratni udeleženec dirke po Franciji. Nekaj metrov sta zaostala odlična slovenska rekreativna kolesarja Tadej Sedar in Igor Kopše. Krajšo razdaljo je dobil Matic Plaznik, v ženski konkurenci pa je bila najhitrejša Barbara Koblar. Rezultati so dostopni na tej povezavi.

 

 

Kranju se obeta tudi L'Etape Slovenia 2023

Trasa 138-kilometrske preizkušnje je potekala skozi enajst gorenjskih občin, najbolj naporna pa sta bila vzpona na Jamnik in Šenturško Goro. Prav vsi, ki so pripeljali na cilj na Slovenskem trgu v Kranju, so prejeli spominske medalje, že prej ob prijavi dres L'Etape Slovenia v podobi znamenitega Toura, organizator pa je najboljšim v posameznih kategorijah podelil tudi vse štiri tradicionalne Tourove majice (rumena, zelena, pikčasta in bela). Pravi kolesarski praznik, ki pod okriljem slovitega Toura poteka v 20 državah po vsem svetu, bo tako postal tradicionalen, znan pa je že termin druge izvedbe, saj bo 2. in 3. septembra 2023 tudi drugo preizkušnjo L'Etape Slovenia gostil Kranj z okolico.

 

»Radi se prebijamo v ospredje, še posebej veseli pa smo, ko si izmenjujemo znanje in izkušnje z najboljšimi. Zato je sodelovanje Kranja z blagovno znamko najprestižnejše kolesarske dirke na svetu prava kombinacija – takšna, ki vodi v nove zmage. Svetu smo s to prireditvijo pokazali bogato kolesarsko zgodovino Kranja, izkušnje, ki jih imamo preko domačega kolesarskega kluba, ki se sicer ponaša z najstarejšo mednarodno preizkušnjo na Slovenskem, krasno naravo in navsezadnje ljubezen do tega športa na Gorenjskem. Iskreno čestitam vsem udeleženkam in udeležencem prve izvedbe L'Etape Slovenia v Kranju,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

Fotografije: Sportida

Kategorije:
sporocila-za-javnost