Visoke vrednosti covida-19 v odpadnih vodah

V analizah odpadnih vod, ki se stekajo iz Mestne občine Kranj in sosednjih občin v kranjsko čistilno napravo, so zaznali povečano količino koronavirusa. Odpadne vode namreč skrivajo napoved prihodnjega razvoja epidemije. Rezultati kažejo možen porast števila okuženih s covidom-19 v Kranju in sosednjih občinah v naslednjih dveh tednih. Zato Mestna občina Kranj občane in občanke poziva k množičnemu testiranju in doslednemu upoštevanju zaščitnih ukrepov.

 

V ponedeljek, 12. aprila, se otroci in mladina vračajo v vrtce, osnovne in srednje šole, fluktuacija ljudi se bo znova povečala, s tem pa prenos virusa, zato je izredno pomembno upoštevanje zaščitnih ukrepov za zamejevanje širjenja covida-19: nošenje zaščitne maske, vzdrževanje medsebojne razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja. Mestna občina Kranj (MOK) občanke in občane naproša, da se dosledno držijo zaščitnih ukrepov, saj analiza odpadnih voda Nacionalnega inštituta za biologijo kaže povečano količino virusa. Ob močnem porastu okužb pa bi se Gorenjska po vladnem semaforju lahko obarvala v črno. Zato MOK občanke in občane poziva tudi k množičnemu brezplačnemu testiranju, saj več kot bo testiranih, več se bo odkrilo tudi asimptomatskih bolnikov, ki se bodo zato lahko takoj samoizolirali, s tem pa deloma preprečili širjenje covida-19.

 

»Ker količina virusa, zaznana v odpadnih vodah, lahko napoveduje porast okužb med prebivalstvom v prihodnjih dveh tednih, smo sklicali sestanek z direktorico Zdravstvenega doma Kranj in predstavniki Civilne zaščite MOK. Občanke in občane prijazno prosim, da zaščitijo sebe in druge, se testirajo in izolirajo, če so bili v stiku z okuženim. S pravočasnim odkrivanjem okužb bomo širjenje virusa zamejili,« je sporočil kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi poteka vsak delovni dan v Globusu med 9. in 12. uro, ob četrtkih pa še v popoldanskem terminu med 13. in 15. uro. Največ obiska beležijo ob 9. uri, zato zdravstveno osebje javnost poziva, naj ne prihaja množično ob tej uri, temveč se razporedi po celotnem terminu. Naročanje ni potrebno, s seboj je treba imeti le zdravstveno kartico in osebni dokument. Če se bo obisk močno povečal, bodo odprli dodatna mesta za testiranje.

 

»Ljudem priporočamo, da pridejo na testiranje tretji do peti dan po stiku z okuženo osebo. Pomembno je, da si ne zatiskajo oči, da niso okuženi, saj so potencialni nosilci virusa. Prav tako je ob stiku z okuženimi bistvena samoizolacija. Bolj bomo odgovorni, hitreje bomo življenje vrnili v običajne tirnice. Ne želimo si nadaljnjih zaostritev ukrepov, zato prosimo vse, da se zares vedejo odgovorno,« je pozvala direktorica ZD Kranj dr. Lili Gantar Žura.