Za manj zavržene hrane in dan v rabljenih oblačilih

Vsako leto 24. aprila Eko šola s podporo Lidla Slovenija opozarja na problematiko zavržene hrane z obeležitvijo Slovenskega dne brez zavržene hrane. Tudi letos bo tako. Dan prej, 23. aprila, pa bo potekala tudi akcija Dan v rabljenih oblačilih. Vabljeni k aktivnostim, katerih cilj je zmanjšati zavržke hrane, ter krepiti pomen ponovne uporabe z oblačili iz druge roke.  

 

Pred sedmimi leti je Eko šola s podporo Lidla Slovenija začela izvajati projekt Hrana ni za tjavendan. Ustanovam je z raznolikimi aktivnostmi vsako leto uspelo količino zavržene hrane v povprečju zmanjšati za okrog 40 odstotkov. Njihov končni cilj je, da zavržene hrane v roku nekaj let ne bi bilo.  S skupno akcijo ozaveščanja ljudi, spremembo odnosa do hrane in aktivnim sodelovanjem politike in gospodarstva lahko zavržke hrane zajezimo ali celo odpravimo. Zato vsako leto 24. aprila na to problematiko opozorijo z obeležitvijo Slovenskega dne brez zavržene hrane. Tudi letos bo tako.

 

 

Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS je vsak prebivalec Slovenija v letu 2020 zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane, kar je za en kilogram več kot v 2019. Tako je v letu 2020 nastalo kar 143.570 ton odpadne hrane, od tega več kot 50 odstotkov v gospodinjstvih. Zagotovo je na količine zavržene hrane vplivala pandemija covida-19 in povečanje dela ter šolanja od doma, a prav zato moramo sedaj še toliko bolj zavihati rokave in se odgovorno lotiti reševanja problematike zavržene hrane.

 

S sodelovanjem in ozaveščanjem lahko te številke zmanjšamo. Zato bodo že drugo leto zapored v aprilu obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. K sodelovanju vabijo celotno slovensko družbo – posameznike, družine, občine, vladne in nevladne organizacije, izobraževalne ustanove in vse tiste, ki se zavedajo, da hrana nikakor ni in ne sme biti odpadek. Da to dosežemo, moramo seči širše in v delovanje aktivno vključiti tudi splošno in strokovno javnost ter odločevalce. Zavržena hrana je namreč globalni problem s pomembnimi okoljskimi, družbenimi in ekonomskimi vplivi. Le s skupno akcijo ozaveščanja ljudi, spremembo odnosa do hrane in aktivnim sodelovanjem politike in gospodarstva lahko zavržke hrane zajezimo ali celo odpravimo. Pridružite se akciji in skupaj poskrbimo, da se bodo v prihodnje količine zavržene hrane zmanjševale, s čimer bomo prispevali k bolj trajnostni prihodnosti, pozivajo v Eko šoli. Glavnino aktivnosti bodo izvedli v tem tednu pred tem, še posebej pa v petek, 22. aprila 2022.

 

Poglejte si program oziroma se seznanite z recepti, kaj lahko skuhate iz ostankov hrane, preberite zgodbe na to temo, širite pozitivna sporočila … na spletni strani: www.danbrezzavrzenehrane.si.

 

Dan v rabljenih oblačilih 2022

Izvajalke projekta Obleka naredi človeka bodo tudi letos izvedle akcijo Dan v rabljenih oblačilih, ki ga obeležujemo 23. aprila. Vesele bodo, če boste s sodelovanjem pomagali krepiti pomen ponovne uporabe. Na katere načine lahko sodelujete, je na voljo na spletni strani projekta: https://www.oblekanaredicloveka.si/dan-v-rabljenih-oblacilih/ .

 

Letos bodo ob podpori Zero Waste Europe dan v rabljenih oblačilih razširili tudi izven meja Slovenije!

Pridružite se tudi vi in si 23. aprila nadenite rabljena očala!