Začel se je 2. Igralski filmski festival Kranj – Krafft

13 celovečernih filmov, 5 okroglih miz, 4 mojstrski tečaji, 6 delavnic ter obilo druženja in zabave

 

Kranj, 15. 6. 2022 S podelitvijo stanovskih nagrad igralcem, plesalcem in filmskim sodelavcem ter pogovorom s prejemnico nagrade Ita Rina za življenjsko delo Silvo Čušin se je v starem mestnem jedru Kranja 14. junija začela druga edicija Igralskega filmskega festivala Kranj – Krafft. Festival, ki se od ostalih filmskih festivalov razlikuje po tem, da izbira filme glede na kakovost odigranih glavnih in stranskih vlog, bo potekal med 14. in 19. junijem. Del festivalskega programa je namenjen splošni javnosti – filmske projekcije in druženja, del pa strokovni javnosti – okrogle mize, delavnice, mojstrski tečaji in program ReActing as a Star.

 

Drugo edicijo festivala je župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec na slavnostnem odprtju pospremil z besedami: »Lani smo s Krafftom začeli novo poglavje v zgodovini filma. Zdaj ga nadaljujemo. Ponosni smo na kranjske igralke in igralce vseh obdobij. Mnogi so delovali ali še delujejo v Prešernovem gledališču Kranj, ki velja za enega od najbolj prodornih gledališč v državi. Pred kratkim se je izkazalo z Borštnikovimi nagradami, za kar jim iskreno čestitam. Vse to je naša dediščina in tradicija, ki jo bomo še naprej zvesto podpirali.«

 

Za uverturo v drugo edicijo festivala Krafft smo se ob pred otvoritvijo, ob 19. uri na terasi Layerjeve hiše srečali s prejemnico nagrade za življenjsko delo Ita Rina, Silvo Čušin. Z igralko se je pogovarjala režiserka in kuratorka Varja Močnik. Kot je povedal predsednik Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev Jurij Drevenšek, se o presežkih v slovenskem filmu enostavno ne moremo pogovarjati, ne da bi pri tem izpostavili stvaritev igralke in filmske ustvarjalke Silve Čušin. “Vendar tisto, kar navdušuje, ni le njen obširen opus filmskih in televizijskih vlog, temveč njena značilna igralska prezenca, ki se je preprosto ne more spregledati. Kreacije Silve Čušin podirajo vse negativne stereotipe slovenske filmske igre, na ekranu namreč vedno deluje naravno, prepričljivo, živo in nepredvidljivo.”

 

Ob 21. uri se je filmsko dogajanje nadaljevalo v Letnem gledališču Khislstein. Za festival Krafft radi rečemo, da se začne in zaključi z žarometi, usmerjenimi v igralke in igralce – s podelitvijo nagrad. Na otvoritveni slovesnosti je Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) nagradilo svoje igralce in plesalce, ki so s posebnimi presežki obeležili zadnji dve leti avdiovizualnega ustvarjanja:

 

 • Silva Čušin, igralska nagrad Ita Rina za življenjsko delo
 • Barbra Drnač, velika nagrada zlati LOK za izjemen prispevek, bogatitev in razvoj plesne umetnosti na filmskem in avdiovizualnem področju
 • Liza Marijina, nagrada veliki plan za vlogo Eve v filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko
 • Sandi Pavlin, nagrada veliki plan za vlogo Bruna v filmu Sanremo
 • Lena Hribar Škrlec, nagrada glas risanke za sinhronizacije Pikice v risani seriji Šola za pošasti, Angeline v risani seriji Bela in Sebastijan, naslovne vloge v risanki Sibila in Jernejčkov v risankah Kvartet rogov
 • Igor Godina, priznanje Kontraplan
 • Malagueña by Jurij & Jagoda Batagelj, nagrada LOK
 • Horizon, nagrada LOK
 • James Bond 007 – Skyfall, priznanje LOK
 • The Greatest Showman – This is me, priznanje LOK

 

Na otvoritvi festivala, ki jo je povezoval Boštjan Gorenc Pižama, sta bila na ogled kratka filma Filmski poklic – Igralec (Peter Bizjak, 2020) in Male ribe (Maja Križnik, 2015)

 

Obrazložitve nagrad najdete na strani festivala Krafft.

 

FILMSKI PROGRAM

V Prešernovem gledališču Kranj in Letnem gledališču Khislstein bo na ogled trinajst celovečernih filmov, devet se jih bo potegovalo za festivalsko nagrado zlato jabolko. Nagrajence bo izbirala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo italijanska igralka Valentina Carnelutti, slovenska igralka Marijana Brecelj in slovenski igralec Sebastian Cavazza. Poleg celovečernih filmov festival prinaša tudi slovenske plesne filme (nagrajene in dokumentarne) in študentske igrane filme.

Projekcijam filmov Inventura, Čudovita bitja in Morena bodo sledili pogovori z ustvarjalci, ki jih bodo vodili selektorji letošnjega festivala (Veronika Zakonjšek, Ana Šturm in Petja Labović).

 

Filmi, ki se bodo potegovali za zlato jabolko, med njimi so tri slovenske premiere:

 • Pohodi plin!, režija: Panah Panahi, 2021
 • Sladka stvar, režija: Alexandre Rockwell, 2021
 • Memoria, režija: Apichatpong Weerasethakul, 2021
 • Inventura, režija: Darko Sinko, 2021
 • Čudovita bitja, režija: Guðmundur Arnar Guðmundsson, 2022 (premiera)
 • Črta, režija: Ursula Meier, 2022 (premiera)
 • Morena, režija: Antoneta Alamat Kusijanović, 2021
 • Ne daj se, Keiko, režija: Shô Miyake, 2021 (premiera)
 • Tove, režija: Zaida Bergrot, 2020

 

STROKOVNI PROGRAM

Osrednja tema letošnjega strokovnega programa bodo intimni prizori na filmu. Med drugim bo mojstrski tečaj in delavnico na to temo izvedla vodilna koordinatorka intimnih scen v Veliki Britaniji Ita O`Brien, o temi pa bo na okrogli mizi spregovoril tudi britanski filmski režiser Bill Anderson, ki je za Združenje režiserjev Velike Britanije pripravil konkretne smernice za pripravo in izvedbo intimnih prizorov.

V strokovnem programu bo izpostavljena tema intimnih prizorov na filmu. Odvile se bodo štiri okrogle mize z naslovi #ZNAMISENEHA, Intimni prizori na filmu – sedanjost in Intimni prizori na filmu – obeti ter Manjkajoči dialogi – odsotnost plesnega in dokumentarnega filma. Potekala bosta tudi dva mojstrska tečaja – “Kako in zakaj – uvod v kasting za igralce” ter Intimni prizori – smernice in dve delavnici – Akcijski dialogi – med kamero in telesom v gibanju in Intimni prizori – konkretno.

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

V spremljevalnem programu bodo ob večernih urah prikazani nagrajeni celovečerni filmi v letnem gledališču Khislstein – Dej, no (Mike Mills, 2021), Mala mama (Céline Sciamma, 2021), Titan in Najbolj grozen človek na svetu (Joachim Trier, 2021).

Sreda, 15. junij, bo namenjena večeru dokumentarnih plesnih filmov, v četrtek pa se bomo osredotočili na nominirane in nagrajene slovenske plesne filme, v petek pa si bomo ogledali študentske filme.

V  soboto, 18. junija, bo na urniku neformalno druženje in mreženje ob predstavitvi nove platforme talents.si slovenskih avdiovizualnih igralcev. Festival se bo zaključil v nedeljo, 19. junija, zaključno slovesnostjo, na kateri bomo podelili nagrade festivala, zlata jabolka. Zaključno slovesnost bodo s koncertom popestrili Dan D. 

 

REACTING AS A STAR

Na letošnjem festivalu bo premierno zaživel program ReActing as a Star, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Slovenskim filmskim centrom. Gre za nov mednarodni program spodbujanja povezovanja filmskih in avdio–vizualnih igralcev v regiji in krepitve njihove prisotnosti v evropski filmski industriji. Program je namenjen izkušenim filmskim igralcem iz Slovenije in jugovzhodne regije filmske Evrope. Zahvaljujoč sodelovanju s Sarajevskim filmskim festivalom lahko v programu sodelujejo tudi mladi udeleženci kampusa talentov Alumni Sarajevo – Acting Studio 2021.

 

Akreditacije

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na pr@krafft.si ali na telefonskih številkah 040 610 311 (Ana) in 041 295 688 (Nuša).

Več informacij o festivalu najdete na:

 

V sodelovanju z: 

 

 

Fotografije: Anže Krže/Mediaspeed

Kategorije:
aktualno