Skoči na glavno vsebino
Za medije

Zakaj sem na sliki z albansko zastavo?

24. 8. 2022

Doslej se na to temo nisem oglasil, ker sem proti spodbujanju kakršnega koli sovraštva do tujcev, sploh, ker vsi predstavniki nobenega naroda niso zgolj dobri ali slabi. Ker pa sem že nekaj let tarča obtožb in komentarjev za dejanja, o katerih ne morem odločati kot župan (ljudje mislijo, da naj bi na občini izdajali dovoljenja za bivanje tujcem), sem se odločil, da o tem tokrat pišem povsem odkrito.

 

Seveda ni in ne more biti res, da izdajamo dovoljenja za bivanje, saj ne občina, ne župan nimamo nikakršnih pooblastil za to. To je v pristojnosti upravnih enot, ki sodijo direktno pod ministrstva. Ker pa se Mestna občina Kranj nahaja v isti stavbi z UE Kranj, ljudje vidijo pred vhodom v stavbo tuje državljane, ki čakajo v vrsti, in zmotno mislijo, da čakajo za občino. Razni populisti medtem z vnemo širijo miselnost, da občina izdaja dovoljena. V podkrepitev temu, da naj bi bil osebno povezan s tem, uporabljajo tudi del fotografije, na kateri sem slikan z albansko zastavo v ozadju. Kar je manipulacija.

 

In resnica glede fotografije? Z zastavo sem bil res slikan, a ne tako, kot so fotografijo potem izrezali in posnetek zlorabili »neznani kolegi« tik pred drugim krogom županskih volitev leta 2018. Oktobra 2018 sem bil s strani predstavnikov albanske skupnosti povabljen na njihovo srečanje. Udeležil sem se ga ravno tako, kot drugih srečanj narodnostnih skupnosti, med drugim makedonske, srbske in črnogorske ali kateregakoli slovenskega društva. Naivno ali politično zeleno, ker sem verjel, da vsi v Kranju podpirajo napore za večjo integracijo tukaj že živečih, napore za uporabo slovenskega jezika v dnevnem življenju. Vsako mizo na tem srečanju je krasil šopek slovenskih zastav, ki so bile poleg albanske in makedonske zastave razobešene po dvorani. In na izvorni fotografiji so slovenske zastave vidne.

 

Problematika priseljevanja tujcev ni v naši pristojnosti, se pa moramo ukvarjati s posledicami integracije. Situacija je zelo podobna po vseh večjih mestih Slovenije. Naša država je s svojo zakonodajo namreč postala izhodišče za marsikaterega delavca iz zahodnega Balkana, ki išče boljše življenje v schengenski Evropi. Državna zakonodaja tako priseljevanje omogoča. Zato smo vladi že večkrat predlagali spremembo zakonodaje, s katero bi naslovili s tem povezane težave. Tako, kot je prav in pošteno do vseh vključenih strani. Brez sovraštva do ljudi, ki izven svoje domovine iščejo boljše priložnosti za življenje in želijo biti produktiven del družbe, a neizprosno do tistih, ki te ljudi izkoriščajo ali tistih, ki namerno izkoriščajo naš sistem.

 

Kranj je mesto Kranjčank in Kranjčanov in vseh, ki sem pridejo in spoštujejo predpise in zakone. Kot župan bom zato vedno prisluhnil slehernemu, skušal rešiti vsak problem. Ne gre zlahka, ker je država tista, ki nam vsem sprejema zakonodajo – tudi pravila o priseljevanju. Kot vedno pa so problem zlorabe naših, mnogokrat luknjastih zakonov. In občina in jaz osebno na to opozarjamo, smo opozarjali, bomo opozarjali. Kdor nam skuša podtikati drugačen odnos in ravnanje, ima svoje – največkrat politikantske – račune. Nestrpnost med ljudmi zaradi jezika, rase, barve kože, vere je vedno prinesla samo slabe posledice za vse. Kot župan sem trdno prepričan, da smo sposobni imeti Kranj za vse in vsakogar!

« Seznam člankov