Zapirajo se otroška in športna igrišča

V Sloveniji je več kot 20.000 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Po najnovejših podatkih o številu okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju je Gorenjska s 1811 primeri znova na vrhu razpredelnice statističnih regij. Ob približevanju 1. novembra, dneva spomina na mrtve, Mestna občina Kranj občanke in občane naproša, naj se omejijo na svoja gospodinjstva, kolikor je to mogoče. Zaradi slabe epidemiološke slike se z današnjim dnem zapirajo športna in otroška igrišča.

 

Vlada Republike Slovenije in Strokovna skupina za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 sta se odločili, da bodo ukrepi o preprečevanju širjenja bolezni covid-19, med katere sodijo omejitev gibanja med 21. in 6. uro, omejitev prehajanja med občinami in zbiranje do šest ljudi, v veljavi še en teden. Jesenske šolske počitnice se podaljšujejo za en teden, kar velja tudi za glasbene šole. Predavanja v srednjih šolah in visokošolskih zavodih bodo potekala na daljavo.  Vrtci ostajajo zaprti. V Mestni občini Kranj (MOK) bosta še naprej odprti dve enoti v Kranjskih vrtcih, namenjeni za otroke Kranjskih vrtcev, vrtcev pri osnovnih šolah in zasebnih vrtcev. Več informacij je dostopnih tukaj.

 

Brez komemoracij ob 1. novembru

 

Zaradi zaostrenih razmer in slabe epidemiološke slike so komemoracije ob dnevu spomina na pokojne ta konec tedna v MOK odpovedane. Avtobusni mestni promet se izvaja po počitniškem voznem redu. Dodatnih izrednih prevozov, kot je bilo to v navadi v preteklosti ob 1. novembru, letos ne bo.

 

Nadzori redarjev in policije

 

V četrtek, 29. oktobra, je bil v starem mestnem jedru Kranja opravljen nadzor  Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije, policistov PP Kranj in z redarjem Medobčinskega inšpektorata Kranj glede upoštevanja veljavnih predpisov, sprejetih za preprečevanje širjenja  bolezni covid-19. Ugotovili so, da prebivalci in obiskovalci mestnega jedra v veliki večini upoštevajo navodila in smernice. Medobčinski redarji bodo skupaj s policisti 31. oktobra in 1. novembra izvajali nadzore še nad cestnim prometom in veljavnimi predpisi, sprejetimi za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 v okviru svojih pristojnosti.

 

Test za Covid

 

Največ okuženih še vedno na Gorenjskem

 

Na četrtkovi seji Sveta gorenjskih regij, ki je potekala preko spleta, se je županom gorenjskih občin pridružil direktor Univerzitetne klinike Golnik doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., spec., in jih informiral o alarmantnem stanju na kliniki. Župane je nagovoril, naj zaradi resnosti situacije občane pozovejo k upoštevanju ukrepov za zajezitev virusa ter naj pomagajo usmeriti zdravstveno osebje, predvsem medicinske sestre, v domove za upokojence, kjer je veliko okuženih, strokovnega kadra pa močno primanjkuje. Poudaril je še pomembnost sodelovanja občin z domovi za starejše in civilno zaščito, župani pa so ga enotno pozvali k prejemanju enotnih navodil Vlade RS, po katerih bi se ravnale vse občine.

 

Prednostne skupine pri testiranjih

 

Pristop k testiranju na novi koronavirus je v teh dneh nekoliko drugačen, kot je bil. Prednost pri testiranju imajo tiste obolele osebe za covid-19, pri katerih se predvideva, da bodo imele hujši potek bolezni. V to skupino sodijo starejši od 60 let, tisti s kroničnimi boleznimi in imunsko oslabeli. Nov pristop testiranja se osredotoča še na tiste, ki so v stiku z ranljivimi ali z velikim številom ljudi. Na ta način so testirani vsi tisti, ki test res potrebujejo. Skrajša se čas čakanja na rezultat in na podlagi tega je ukrepanje pri zajezitvi širjenja bolezni covid-19 hitrejše. Uvaja se tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi za zdrave ljudi, ki so pri opravljanju svojih poklicev izpostavljeni številnim stikom.  

 

V knjižnici spet mogoče prevzemati gradivo

 

Pozitivno obvestilo prihaja iz Mestne knjižnice Kranj, kjer je od ponedeljka, 2. novembra, spet mogoče prevzemati naročeno gradivo.

Ker se je človeštvo še drugič letos znašlo v neki novi realnosti, ki spreminja življenja na dnevni ravni, se v Gorenjskem muzeju sprašujejo, kako se občanke in občani MOK soočajo z epidemijo. Zanima jih, kako poteka njihov vsakdan in kaj je danes drugače, kot je bilo spomladi. Vabijo jih, da svoje vtise delijo z njimi s fotografijami in mislimi, s katerimi bi radi obogatili zakladnico spominov ter jim zbrano pošljejo na gorenjskimuzej1@gmail.com.

Kategorije:
aktualno koronavirus