Zaradi virusa priprta vrata več institucij

Da bi širjenje okužbe s koronavirusom čim bolj omejili, nekateri javni zavodi v Kranju do preklica odpovedujejo prireditve oziroma omejujejo svoje programe, nekateri tudi zapirajo vrata.

 

Med prvimi, ki je od pojava in širjenja koronavirusa v Sloveniji zaprli vrata za obiskovalce, je bil Dom upokojencev Kranj. Ta do nadaljnjega ostaja zaprt za vse obiskovalce, saj so starejši ljudje zaradi kroničnih bolezni ali oslabljenega imunskega sistema najbolj ogrožena skupina ljudi.

 

Včeraj je Zdravstveni inšpektorat RS pozval vse organizatorje dogodkov, kjer bi se lahko v javnih prostorih zaprtega tipa zadrževalo več kot sto ljudi, naj dogodkov ne izvedejo.

 

Na Zavodu za šport Kranj so se nemudoma odzvali in pozvali vse organizatorje športnih prireditev, da se »do preklica vse ligaške tekme za vse starostne selekcijske skupine v pokritih športnih objektih, ki jih upravlja Zavod za šport Kranj, odigrajo brez gledalcev oziroma na za gledalce zaprtih prizoriščih,« je zapisal direktor zavoda Branko Fartek. To velja predvsem za pokriti olimpijski bazen, športno dvorano Planina in Ledno dvorano Kranj. »Nobenega razloga ni za paniko, da pa se ne bi po nepotrebnem okužili in širili bolezni, je nujno potrebno upoštevanje vseh preventivnih dejavnosti in ukrepov. Skupaj poskrbimo za lastno in zdravje bližnjih,« je še dodal Branko Fartek.

 

Preventivne ukrepe uvajajo tudi v Mestni knjižnici Kranj. Do nadaljnjega so odpovedali vse dogodke za odrasle in otroke, o spremembah pa bodo svoje člane sproti obveščali na spletni strani knjižnice. »Knjižnica ostaja odprta, vendar prosimo, da upoštevate priporočila za zmanjšanje tveganja prenosa okužbe,« pozivajo v kranjski knjižnici in dodajajo: »Če zaradi bolezni potrebujete podaljšanje rokov za vračilo gradiva, uredite podaljšanje preko Moje knjižnice, nam pošljite e-pošto na naslov izposoja@mkk.si ali pokličite v enoto knjižnice, ki jo obiskujete.«

 

Tudi v stavbi, kjer sta Mestna občina Kranj in Upravna enota Kranj, obiskovalce pozivajo, naj prihajajo le v nujnih primerih, in sicer takrat, »ko urejanje upravnih zadev iz opravičljivih razlogov ne morete preložiti,« je UE Kranj napisala v obvestilu na vhodnih vratih v stavbo.

 

Ukrepi proti koronavirusu v Mestni občini Kranj

Opozorilo obiskovalcem UE Kranj ob vhodnih vratih v stavbo. Foto: MOK

 

Opozorila iz lekarn

V Lekarniški zbornici Slovenije vljudno naprošajo, da v primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in drugih bolezni ostanete doma. »Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. Vse obiskovalce zato naprošamo, da pred vstopom v lekarno razmislijo o svojem zdravstvenem stanju,« so pozvali. V lekarnah se namreč v zaprtem prostoru srečujejo zdravi posamezniki, kronični bolniki in akutno bolni, zato je zavedanje o varnosti pred vstopom v lekarno še kako pomembno.  Več preberite v sporočilu za javnost (pdf). 

Obvestilo koronavirus - Lekarniška zbornica Slovenije

 

Ukrepi v osnovnih šolah in vrtcih

Preventivne ukrepe po navodilih NIJZ in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) izvajajo tudi po osnovnih šolah in vrtcih, predvsem z opozarjanjem otrok in zaposlenih na dosledno higieno rok, kašlja in kihanja, rednim zračenjem prostorov in povečanim obsegom zadrževanja otrok na prostem.

 

Preventiva pred okužbo

 • Izogibajmo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • Če zbolimo, ostanemo doma ter pokličemo svojega osebnega zdravnika, da nas usmeri.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja (v robček, ki ga nato odvržemo, ali v rokav).
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • Za razkuževanje rok lahko uporabimo tudi namensko razkužilo za roke, a mora vsebnost etanola znašati vsaj 60 odstotkov.
 • Uporaba zaščitnih mask zaenkrat še ni potrebna.
 • Izogibamo se zaprtim prostorom, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, doma pa poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

Ukrepanje ob sumu na okužbo

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), so navodila naslednja:

 • Ostanete doma in se izogibajte stikom z ljudmi.
 • Pokličete osebnega zdravnika oz. dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete izven delovnega časa vašega zdravnika.
 • Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, vas bo napotil v najbližjo zdravstveno ustanovo ‑ vstopno točko za odvzem brisa.
 • Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.
 • Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.
 • Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

 

Informacije glede preventive in ustreznega ravnanja

Najbolj aktualne in pomembne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev sicer ves čas objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

 

Klicni center za informacije o koronavirusu:

na brezplačni telefonski številki 080 14 04 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

 

Navodila za preprečevanje okužbe (pravilna higiena rok in kašlja)

Navodila za bolnika, okuženega s koronavirusom

Vladna spletna stran z navodili, uvedenimi in načrtovanimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa

 

 

 

 

Kategorije:
aktualno koronavirus