Znani prvi trije filmi iz tekmovalnega programa festivala Krafft

Druga edicija Igralskega filmskega festivala Kranj – Krafft, ki se bo odvila med 14. in 19. junijem v Kranju, se nazadržno bliža. Festivalski program počasi dobiva svojo končno obliko. Predstavljamo prve tri filme iz tekmovalnega programa, ki se bodo potegovali za nagrade zlato jabolko, in novost letošnjega Kraffta – strokovni program za poslovno mreženje domačih in tujih avdiovizualnih (AV) ustvarjalcev ReActing as a Star.

 

 

TEKMOVALNI PROGRAM

 

V tekmovalnem programu si bo mogoče ogledati devet celovečernih filmov sodobne svetovne filmske produkcije zadnjih dveh sezon, ki izstopajo po igralskih presežkih. Predstavljamo prve tri filme. Selekcijska ekipa – Ana Šturm, filmska kritičarka, publicistka in urednica revije Ekran, Veronika Zakonjšek, kulturologinja in filmska kritičarka, ter Petja Labović, gledališki in filmski igralec –   je izbrala: celovečerni prvenec Pohodi plin! (Hit the road) iranskega režiserja Panaha Panahija, film Memoria (Memoria) tajskega režiserja Apichatponga Weerasethakula in celovečerni prvenec Morena (Murina) hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.

 

Filmi se bodo potegovali za pet zlatih jabolk (zlato jabolko Grand Prix, tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke in častno zlato jabolko), ki bodo podeljeni na zaključni festivalski večer.

 

Pohodi plin! I Jaddeh khaki I Hit the road

Prvenec Panaha Panahija je nežno duhovit, večplasten portret ljubeče družine, pa tudi širše iranske družbe, nezadovoljne z rigidnostjo iranske oblasti.

 

 

Memoria I Memoria

Tajski filmski mag Apichatpong Weerasethakul v novi meditativni mojstrovini združi moči z eno najbolj enigmatičnih sodobnih igralk, Tildo Swinton. Ta sanjski filmski par v Memorii publiko popelje na skrivnostno, imaginativno in kontemplativno popotovanje globoko v osrčje kolumbijskih gozdov.

 

 

Morena I Murina

Prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović Morena na slikovitem, od sonca pobeljenem in v vse odtenke modre potopljenem ozadju južne Dalmacije skozi pogled upornega dekleta na pragu odraslosti preigrava teme globoko zakoreninjenih patriarhalnih odnosov in nerazrešenih družinskih konfliktov.

 

 

STROKOVNI PROGRAM ReActing as a Star

 

Na pobudo Slovenskega filmskega centra se letos v okviru igralskega filmskega festivala Krafft prvič predstavlja strokovni program festivala ReActing as a Star. Cilj programa je povezati igralce, kasting direktorje in agente ter jih promovirati predvsem regionalno in nato tudi mednarodno. Zasnovan je kot dogodek za poslovno mreženje. Igralci bodo lahko ustvarili nove poslovne priložnosti ter hkrati povečali svoje kompetence in nadgradili svoje znanje.

Na tridnevnem dogodku bodo svoje strokovne izkušnje kot strokovnjaki in vodje tematskih delavnic z udeleženci delili priznani igralci, režiserji in kasting direktorji. Udeleženci bodo uživali v intimnem vzdušju neformalnega druženja, ki bo omogočilo boljše spoznavanje, pogovore in poslovno mreženje.

 

Ob začetku novega sodelovanja je Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra podala naslednjo izjavo: »Filmski igralec je obraz vsakega filma. Skozi njih se gledalec vživlja v zgodbe in preko njih filmske zgodbe doživlja. Slovenski filmski igralci imajo v domačem okolju premalo priložnosti za ustvarjanje, saj so sredstva, ki so namenjena filmu veliko premajhna. Z vzpostavitvijo nove mednarodne platforme, ki bo v Kranj pripeljala tuje kasting agente, producente in režiserje, bomo domačim igralkam in igralcem ponudili priložnost za mreženje, promocijo in nova filmska sodelovanja. Želimo si večje prepoznavnosti naših filmskih igralk in igralcev in s tem tudi večjo prepoznavnost slovenske filmske ustvarjalnosti. Čas, v katerem je ustvarjanje filmov in serij v velikem porastu in zanimanje za snemanje v Sloveniji narašča, je potrebno izkoristiti tudi za povečanje priložnosti za delo naših izvrstnih igralk in igralcev.«

 

Festival bo poleg tekmovalnega programa in programa Reacting as Star postregel tudi z bogatim strokovnim in spremljevalnim programom. Spremljajte naše kanale na družbenih omrežij in bodite na tekočem s festivalom Krafft!

 

Igralski filmski festival Kranj – Krafft bo potekal od 14. do 19. junija 2022 v Kranju.

Festival nastaja v sodelovanju z Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Slovenskim filmskim centrom (SFC), Društvom slovenskih avdiovizualnih igralcev in Zavodom Carnica.

 

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na pr@krafft.si ali na telefonski številki 040 610 311 (Ana) in 041 295 688 (Nuša).

Več informacij o festivalu najdete na:

 

V sodelovanju z: