Župan in podžupan na cepljenju

Proti gripi se je danes cepil župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, podžupan Janez Černe pa je včeraj prejel tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Tako cepljenje proti covidu-19 kot proti gripi izvaja Zdravstveni dom Kranj v kranjski vojašnici. Možno je tudi sočasno cepljenje, torej hkraten prejem obeh cepiv.

 

V Zdravstvenem domu Kranj so proti sezonski gripi v komaj treh tednih cepili že prek 2000 ljudi, danes se je cepil tudi župan Matjaž Rakovec, ki je ob tem povedal: »Za cepljenje proti gripi sem se odločil, da se zaščitim tudi pred to boleznijo, saj se zdaj spet več zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer imajo virusi in bakterije idealne pogoje za širjenje. K odgovornemu ravnanju, zlasti pred covidom-19, pozivam tudi občanke in občane: ostanimo zdravi, zavarujmo se pred okužbo z vsemi preventivnimi ukrepi, ki so na voljo.«

 

Cepljenje proti gripi poteka na način odprtih terminov, vsako sredo od 11. do 17. ure v kranjski vojašnici, takrat ko poteka tudi cepljenje proti covidu-19. Kakor poudarjajo v ZD Kranj, je možno sočasno cepljenje, torej hkraten prejem obeh cepiv. Tako bo še ves november, tudi prvo sredo v decembru, vsakič skupaj z odprtim cepljenjem proti covidu-19.

 

V Sloveniji vsako leto za gripo zboli od 5 do 10 odstotkov prebivalstva, najbolj učinkovita zaščita pa je prav cepljenje, navajajo v ZD Kranj. Še posebej priporočljivo je za kronične bolnike, starejše od 65 let, majhne otroke, nosečnice in osebe s povečano telesno težo ter za vse, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe. »Cepljenje proti sezonski gripi je enostavna in varna preventiva pred najbolj pogostimi obolenji vsako jesen in zimo. Tudi v primeru, da zbolite, bo potek bolezni blag,« je pojasnila direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura.

 

Podžupan prejel poživitveni odmerek

Včeraj je tretji odmerek cepiva proti covidu-19 prejel tudi podžupan Janez Černe. »Glede na porast okužb v zadnjem času in dejstvo, da je od cepljenja z drugim odmerkom vektorskega cepiva minilo že nekaj mesecev, se mi je zdelo odgovorno do sebe in drugih okoli mene, da se dodatno zaščitim še s tretjim odmerkom, ki po besedah stroke menda občutno dvigne število protiteles.«

 

Cepljenje s tretjim odmerkom v ZD Kranj sicer že nekaj časa poteka sistematično, in sicer tistih, ki so drugi odmerek cepiva prejeli pred več kot šestimi meseci, in po vrstnem redu glede na starost. Vsi, ki so starejši od 50 let, bodo na cepljenje s tretjim odmerkom vabljeni, se pa zdaj lahko v tretje cepijo že tudi mlajši od 50 let. Tistim, ki to želijo, je na voljo odprto cepljenje, to možnost lahko izkoristijo tudi starejši, ki so na cepljenje s tretjim odmerkom že naročeni, a bi ga želeli prejeti že prej. Odprto cepljenje je praviloma ob sredah med 11. in 17. uro.

 

Več informacij o cepljenjih in terminih je na spletni strani ZD Kranj na tej povezavi.

Kategorije:
koronavirus aktualno