Župan prejel izvod zbornika Kluba ljubiteljev glasbe

Pred kratkim je izšla knjiga z naslovom Zgodba o KLG, zbornik Kluba ljubiteljev glasbe, v katerem so popisani začetki kranjske glasbene alternativne scene. Izid je omogočila Mestna občina Kranj, župan Matjaž Rakovec je prispeval tudi uvodno besed. Včeraj sta mu urednika knjige Gojko Bremec in Boris Bogataj izročila sveži izvod.  

 

Kakor so zapisali v Layerjevi založbi, ki je izdala Zgodbo o KLG, je leta 1975 ustanovljeni Kranjski Klub ljubiteljev glasbe (KLG) s svojo aktivnostjo kar nekaj časa močno vplival na spoznavanje in popularizacijo raznovrstne glasbe – od klasične do avantgardne – na območju Slovenije in širše. KLG je organiziral koncerte, tematske večere, predavanja, oglede koncertov svetovno znanih glasbenikov in skupin, obisk festivalov in turnej v tujini; v letih od 1977 do 1984 je izhajalo tudi glasilo.

 

Letos, ob 45. obletnici ustanovitve, so izdali zbornik, ki ga sestavljajo spomini 29 »pričevalcev«, med drugimi Simon Uršič, Marko Jenšterle, Andrej Šifrer, Zoran Smiljanić, Borut Činč, Franc Kuzma … Zbornik predstavlja dejstva in omejitve konkretnega časa, v zapisih ne manjka začinjenih prigod z oblastmi, je pa jasno, da so v KLG sodelovali mladi posamezniki, ki so izstopali po uspehu v šoli in dodatnih znanjih ter tako pomagali na različnih področjih, ki jih je delovanje kluba zahtevalo – od fotografiranja, urednikovanja glasila, do snemanja zvočnih zapisov …

 

Naslovnica knjige

 

»Številni Kranjčani, ki so danes že v (poznih) srednjih letih, ne bodo pozabili, kakšen privilegij je bilo imeti v mestu neko trdnjavo, kjer je bilo mogoče slišati aktualno, staro, novo, avantgardno, še neslišano glasbo ter se o njej tudi konkretno pogovarjati z bolj izkušenimi in glasbeno bolj podkovanimi posamezniki. In pa spremljati glasbo v živo pod koncertnim odrom, srkati informacije iz sveta glasbe na večernih predavanjih, kupiti rabljeno kaseto ali ploščo na sejmu, prebirati glasbene revije iz priročne KLG-jevske knjižnice, ki so jo takratni mladinci nadgradili celo z lastnimi glasili, mini glasbenimi učbeniki,« je v uvodniku zapisal župan MOK Matjaž Rakovec.

 

Uvodnik župana MOK.

 

Izid zbornika je omogočila Mestna občina Kranj s pomočjo pred kratkim upokojene vodje urada za družbene dejavnosti v MOK, Nade Bogataj-Kržan. Ta je včeraj skupaj z županom iz rok urednikov knjige, Gojka Bremca in Borisa Bogataja, ki sta bila aktivna člana KLG, prevzela še sveži izvod knjige. »Prav je, da je to zdaj popisano tudi v knjigi. Zgodba o KLG je dobra zgodba. Kot župan si bom prizadeval, da bi se ta tradicija nadaljevala, da torej Kranj ostane ustvarjalen in kulturno pester, takšnega posluha si želim tudi na ravni celotne Slovenije. Ker kultura in pestrost bogatita,« je poudaril kranjski župan.

 

Layerjeva založba je zbornik predstavila tudi s spletnim prenosom pogovora z urednikom Gojkom Bremcem. Vodil ga je novinar Vala 202, Jan Grilc, veliki poznavalec KLG, ki je iz te teme tudi magistriral.

 

Na fotografiji z leve so: eden od urednikov, Boris Bogataj, pred kratkim upokojena vodja urada za družbene dejavnosti MOK Nada Bogataj-Kržan, župan MOK Matjaž Rakovec in Gojko Bremec.